ZATVORENA PIPA

Najveći dobavljači plina u Njemačkoj traže pomoć države: ‘Kako vi se spriječila daljnja šteta...‘

Ugovor s Gazpromom istječe krajem godine. Kao izravni uvoznik, VNG bi ove godine mogao podnijeti ukupne gubitke od oko milijarde eura

Njemačka energestka kompanija VNG

 Jens Schlueter/Afp

Pozvavši se na njemački Zakon o energetskoj sigurnosti (EnSiG), kompanija VNG, jedan od najvećih dobavljača plina u Njemačkoj, zatražio je zbog prekida isporuke ruskog plina financijsku pomoć države, objavio je u petak energetski holding EnBW u čijem je većinskom vlasništvu VNG.

- Zbog poddobavljača VNG-a koji prema njemu nisu izvršili svoje obveze isporuke, VNG je morao i još uvijek mora nabavljati količine plina na energetskim tržištima po znatno višim cijenama kako bi i dalje mogao pouzdano opskrbljivati kupce VNG-a po znatno nižim cijenama. Kako bi se spriječila daljnja šteta i kako bi se osigurala sposobnost VNG Grupe da djeluje kao cjelina, VNG se osjeća prisiljenim podnijeti zahtjev za daljnje mjere pomoći EnSiG – priopćio je EnBW.

Prema istome izvoru, VNG ima dva ugovora na koje utječu ruske neisporuke. Riječ je o izravnom ugovoru za približno 35 teravatsati plina godišnje s Gazprom Exportom, koji se trenutno ne ispunjava zbog rata u Ukrajini, te ugovoru koji pokriva kupnju plina od otprilike 65 terevatsati godišnje s domaćim poddobavljačem koji je uvoznik odgovarajućih količina plina.

- Ugovor s Gazpromom istječe krajem godine. Kao izravni uvoznik, VNG bi 2022. godine mogao podnijeti ukupne gubitke od oko milijarde eura, čak i uz očekivano oslobađanje od dodatne naknade za plin od 1. listopada 2022., zajedno s daljnjim stabilizacijskim mjerama njegovih dioničara – napominje EnBW.

Kada je u pitanju ugovor VNG-a s njemačkim poddabavljačem, taj ugovor se, upozorava EnBW, ne poštuje u cijelosti od sredine svibnja. Dodaje se kako je VNG u kolovozu ove godine suprotno onome što se ranije očekivalo morao snositi veliki dio troškova nabave plina s obzirom, ističe većinski vlasnik njemačkog dobavljača, na povijesno visoke cijene plina.

- Uz potporu federalne vlade Saske proteklih tjedana tražene su mogućnosti za postizanje konačnog dogovora. Međutim, čini se da to nije ostvarivo u kratkom roku i za VNG na ekonomski održiv način. Predvidljivi financijski teret ne bi bio podnošljiv za VNG – upozorava EnBW.

Isti izvor podsjeća kako je ‘unatoč stalnim smanjenjima u opskrbi ruskim plinom, do točke zaustavljanja opskrbe plinovodom Sjeverni tok 1, VNG dosada nastavio opskrbljivati svoje kupce plinom i osigurao ih‘. Dodaje se da je kao rezultat razgovora s ‘upstream‘ dobavljačima i nadležnim ministarstvima koji traju od svibnja, EnBW je kao većinski dioničar VNG-a već podržao VNG jamstvima i kreditnim linijama u visokom troznamenkastom milijunskom rasponu. Iznosi se i podatak da je EnBW u svojim bilancama iskazao ‘teret‘ akumulirane i očekivane štete VNG-a zbog novonastale situacije s uvozom plina na iznos od 550 milijuna eura u svojim polugodišnjim financijskim izvještajima.

U priopćenju spomenutog holdinga napominje se kako je VNG treći najveći njemački uvoznik plina i operator skladišta te ‘sistemski važan za sigurnost opskrbe u Njemačkoj i strukturno važan za Sasku i istočnu Njemačku‘ jer opskrbljuje plinom oko 400 komunalnih i industrijskih poduzeća. U 2021., VNG je zadovoljio oko 20 posto njemačkih potreba za plinom.

U osvrtu na apel EnBW-a ugledni Financial Times (FT) primjećuje kako se zahtjev upućen njemačkoj vladi za pomoć VNG-u javlja nakon akcije spašavanja kompanije Uniper, najvećeg europskog kupca ruskog plina. Njemačka vlada, podsjeća FT, uputila je Uniperu s sjedištem u Düsseldorfu financijsku injekciju od 15 milijardi eura, ali je taj iznos, dodaje se, u međuvremenu narastao na 19 milijardi eura kako se energetska kriza intenzivirala. Isti izvor skreće pozornost na najavu Gazproma da će zbog tehničkih poteškoća u potpunosti obustaviti dotok plina Sjevernim tokom 1, dodajući kako je politički vrh Rusije dao do znanja kako se ne radi o tehničkim poteškoćama. Kremlj je naime, podsjeća FT, priopćio kako će se ponovni rad Sjevernog toka 1 razmotriti ako Europska unija ukine sankcije Rusiji uvedene zbog napada na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:41