NJEMAČKA

Najveće europsko gospodarstvo palo u prvom tromjesečju: ‘Nije pomogla ni ova formula‘

Središnja banka procijenila je da će se usko grlo u opskrbi čipovima vjerojatno pogoršati u drugom tromjesečju
Angela Merkel
 Michele Tantussi/AFP

Njemačko gospodarstvo palo je u prvom tromjesečju zbog mjera suzbijanja pandemije koronavirusa koje su pogodile osobnu potrošnju, pokazali su podaci objavljeni u petak.

Aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu pale su u prvom tromjesečju prema sezonski prilagođenim podacima 1,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su prema revidiranim podacima porasle 0,5 posto.

Na godišnjoj razini cjenovno i kalendarski prilagođen BDP pao je 3,0 posto. U prethodnom tromjesečju smanjen je 3,3 posto.

"Koronakriza je ponovo izazvala pad gospodarskih aktivnosti početkom 2021. godine, posebno teško pogodivši osobnu potrošnju, dok je izvoz robe podupro gospodarstvo ", objavio je njemački zavod za statistiku Destatis.

Na kraju prošle godine aktivnosti su blago porasle zahvaljujući snažnoj kineskoj i američkoj potražnji za njemačkom robom, koja je industriji pomogla da prevlada teškoće izazvane prigušenom domaćom potrošnjom.

Ekonomisti tumače da ta formula nije pomogla u prva tri mjeseca ove godine jer je industrija imala problema s proizvodnim kapacitetima i s nestašicom čipova koja je pogodila autoindustriju.

Središnja banka procijenila je danas da će se usko grlo u opskrbi čipovima vjerojatno pogoršati u drugom tromjesečju.

"Očekujemo da će se problem s nestašicom poluvodila blago pogoršati u drugom tromjesečju, a od sredine godine situacija bi se mogla normalizirati", izjavio je za Reuters glavni ekonomist Bundesbanka Jens Ulbrich.

Upitan koliku bi štetu mogla nanijeti njemačkom gospodarstvu u cjelini, Ulbrich je odgovori da je teško brojčano izraziti njezine posljedice.

"Vidimo jasne znakove usporavanja proizvodnje vozila u prvom tromjesečju. No, nije moguće izdvojiti poluvodiče kao jedini razlog, jer se preklapaju s više drugih faktora", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2022 22:44