USPJEŠNA TRANZICIJA

Najveće banke su prešle na euro: poslovnice nekih banaka isključivo danas rade samo u popodnevnim satima

Do 15. siječnja bez plaćanja naknade za podizanje gotovine s bankomata drugih banaka

Ilustrativna fotografija

 Darko Tomas/

Najveće banke koje posluju u Hrvatskoj u ponedjeljak su izvijestile u uspješnom prelasku na euro i dostupnosti svih usluga za klijente, dok poslovnice nekih banaka isključivo danas rade samo u popodnevnim satima.

"Zagrebačka banka uspješno je provela postupak prilagodbe sustava na euro i sve usluge banke u potpunosti su dostupne klijentima, koji tako mogu nesmetano obavljati sva plaćanja debitnim i kreditnim karticama, a u potpunosti je dostupno i internet bankarstvo putem mobilne aplikacije i interneta (m-zaba i e-zaba) za individualne i poslovne korisnike", izvijestili su iz Zabe, napominjući da su danas otvorene i sve poslovnice.

"Proces uvođenja eura jedan je od najzahtjevnijih projekata s kojima su se banke u Hrvatskoj ikada susrele. Shvaćajući svoju odgovornost i ulogu, Zagrebačka banka je projekt uvođenja eura stavila na primarno mjesto, odvojivši velike tehničke, ljudske i financijske resurse, kako bi građani i pravne osobe raspolagali svojim likvidnim sredstvima u eurima, a platni promet funkcionirao u novoj valuti. Koristim priliku zahvaliti našim klijentima na razumijevanju i strpljenju. Također zahvaljujem svim kolegicama i kolegama te našim partnerima koji su u Zabi pridonijeli uspješnoj realizaciji euro projekta", istaknuo je predsjednik Uprave Zagrebačke banke Ivan Vlaho u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

"Konverzija kuna u eure je uspješno završena te su nakon novogodišnjeg vikenda u kojem su provedene završne prilagodbe sustava na euro, klijentima dostupne sve usluge i funkcionalnosti u poslovnoj mreži i na digitalnim kanalima banke", napisali su iz Hrvatske poštanske banke (HPB).

Poslovnice HPB-a rade po redovnom radnom vremenu, a isplata mirovina je, iznimno, zbog prilagodbe na euro, omogućena danas 2. siječnja 2023. te se od veljače redovna mirovinska primanja nastavljaju isplaćivati prvog dana u mjesecu, izvijestili su.

"Proces uvođenja eura vrlo složen i zahtjevan projekt"

O uspješno provedenom uvođenju eura izvijestila je i Privredna banka Zagreb.

"Kao što je i planirano PBZ poslovnice su danas, 2. siječnja, otvorene sukladno redovnom radnom vremenu. Naši klijenti, građani i poslovni subjekti mogu nesmetano koristiti sve kartične usluge i plaćanja putem svojih debitnih i kreditnih kartica kao i usluge bankomata i PBZ digitalno bankarstvo", napisali su iz PBZ-a.

Predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić je istaknuo da je proces uvođenja eura bio zaista vrlo složen i zahtjevan projekt, u kojem su banke bile jedan od ključnih aktera.

"Ulazak u europodručje pozitivno će djelovati na naše gospodarstvo i hrvatski bankarski sustav. Učinit će nas konkurentnijim i otpornijim nego što je to bilo izvan europodručja. Najkraći put od ulaska u Europski tečajni mehanizam II do uvođenja eura, koji je za Hrvatsku bio kraći 11 dana od Slovenije ili 225 dana od Slovačke veliki je kompliment Vladi, Ministarstvu financija i HNB-u, ali je predstavljao i veliki izazov za banke da tako brzo provedu najsloženiji projekt koji zahtijeva angažman svih dijelova banke. Stoga smo zadovoljni što smo sve zadatke izvršili u skladu s očekivanjima i omogućili našim klijentima, koji su centar naših nastojanja, nesmetanu tranziciju u ovu veliku svjetsku valutu s podizanjem funkcionalnosti naših kanala već nekoliko minuta iza ponoći, u Novoj godini“, poručio je Lucić.

Erste banka je također objavila da se mogu neometano koristiti svi proizvodi i usluge te banke, dakle kartice, bankomati i usluge internet bankarstva. Sve poslovnice danas rade od 12,30 do 19 sati, a od sutra će raditi po redovnom radnom vremenu, piše na internetskoj stranici Erste banke.

"Prijelaz svih sustava je prošao u skladu s planom i sve naše poslovnice su otvorene, mobilno i internetsko bankarstvo rade u punom kapacitetu, može se podići gotovina s bankomata i sva plaćanja karticama mogu se nesmetano provesti", kratko su izvijestili i iz Raiffeisen banke.

OTP banka je priopćila na internetskoj stranici da poslovnice svoja vrata otvaraju danas u 12 sati, da sve kartice funkcioniraju, da su internet i mobilno bankarstvo u funkciji od 8 sati ujutro, kao i da je u funkciji bankomatska mreža te POS uređaji banke.

"Međutim, uslijed jako visokog broja prijava otežan je rad mobilnog bankarstva i svim raspoloživim resursima radimo na otklanjaju poteškoća. Internet bankarstvo ne bilježi nikakve zastoje te molimo klijente koji imaju aktiviranu uslugu Internet bankarstva da se njome koriste, a sve klijente molimo za strpljenje i razumijevanje", poručili su iz OTP-a.

Napisali su i da isplata mirovina korisnicima paketa Plus, Premium, Senior i Senior Plus započinje danas i da će biti dostupna na bankomatima i u poslovnicama banke.

"S ponosom i veseljem vas obavještavamo da je proces zamjene valuta na svim sustavima u našoj banci prošao uspješno, čak i prije vremena! Od sada možete bezbrižno nastaviti koristiti sve naše usluge u novoj domaćoj valuti - euru!", objavljeno je na internetskoj stranici Addiko banke.

Do 15. siječnja bez plaćanja naknade za podizanje gotovine s bankomata drugih banaka

Da su banke uspješno dovršile proces prilagodbe poslovanja na euro izvijestila je i Hrvatska udruga banaka (HUB), udruženje koje okuplja 19 vodećih hrvatskih banaka.

Sredstva na kunskim računima i kunski krediti građana i pravnih osoba konvertirana su automatizmom po fiksnom tečaju određenim zakonskim rješenjem, napisali su iz HUB-a, istaknuvši i da je oko 2.700 bankomata softverski prilagođeno, opskrbljeno gotovinom i spremno za isplatu euro novčanica.

Očekuje se da će svih oko 4.000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja, do kada se i ne plaća naknada za podizanje gotovog novca s bankomata bilo koje banke.

HUB na dnevnoj bazi ažurira i kartu aktivnih bankomata.

Istaknuli su i da će bankomati do 1. travnja, u skladu s odlukom Hrvatske narodne banke (HNB), isplaćivati u većini slučajeva novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute. Dodatno, bankomati koji imaju potrebne tehničke mogućnosti isplaćivat će i novčanice od 50 eura, uz uvjet da se za isplate do visine manje ili jednake 100 eura uvijek isplaćuju apoeni od 10 i 20 eura.

Nakon 1. travnja bankomati će postupno početi isplaćivati i druge apoene, ovisno o procjeni i poslovnoj politici pojedine banke, napomenuli su iz HUB-a.

Podsjetili su i da će banke, Fina i Hrvatska pošta svim potrošačima, bez naknade, zamjenjivati gotov novac kune za gotov novac eura tijekom cijele 2023. godine, i to do najviše 100 novčanica kuna i najviše 100 kovanica kuna po jednoj transakciji.

Naglasili su da, sukladno propisima, HNB s mijenjanjem gotovog novca kune za gotov novac eura počinje od sljedeće, 2024. godine, bez naknade, pri čemu se kovanice mogu mijenjati do 31. prosinca 2025., a novčanice bez vremenskog ograničenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:12