Biznis u oblaku

Najveća tehnološka akvizicija 2018. godine: IBM preuzima Red Hat za 34 milijarde dolara

- Akvizicija Red Hata u potpunosti mijenja pravila igre – naglasila je Ginni Rometty, šefica IBM-a
Zgrada IBM-a u Chibi, Japan
 Wiiii / Wikimedia / Cretive Commons

Tehnološki div IBM preuzima američku multinacionalnu softversku tvrtku Red Hat za 34 milijarde dolara, piše Reuters. Dogovor se već naziva “najvećom tehnološkom akvizicijom 2018. godine” i “deal koji će promijeniti budućnost računalnog oblaka”.

Akviziciju su potvrdile obje tvrtke, a još se samo čeka potvrda dioničara Red Hata i nadležnih regulatora. Potpuno pripajanje Red Hata IBM-u očekuje se u drugoj polovici iduće godine.

- Akvizicija Red Hata u potpunosti mijenja pravila igre – naglasila je Ginni Rometty, šefica IBM-a koja zadnjih godina pokušava IBM, tehnološkog giganta sa stoljetnom tradicijom, pogurati u modernije vode - oblak (cloud) i umjetnu inteligenciju.

Oblak (cloud) softver je kojim se podaci “skladište” na internetu umjesto na računalu. Primjerice, Netflix, Dropbox, Google Drive, Microsoft Office 365 funkcioniraju na tom principu. No razmjena podataka između tih platformi nije baš tako jednostavna. Red Hat je, međutim, osmislio softver kojim je to moguće. To im je omogućilo suradnju s velikim igračima u cloud biznisu poput Amazona, Microsofta i Googlea, a samo u prošloj godini zabilježili su prihode od gotovo 3 milijarde dolara. Inače, Red Hat zapošljava i preko 12 tisuća ljudi.

Prema pisanju CNN-a, tom akvizicijom IBM će novu tehnologiju pružati svojim dosadašnjim konkurentima i pokušati osvježiti svoje poslovanje. Njihovi su prihodi, naime, u stabilnom padu od 2012. godine. IBM je tako u trećem ovogodišnjem tromjesečju zabilježio pad prihoda i neto dobiti, pod utjecajem usporavanja prodaje softvera i kolebljive potražnje za serverima.

Ukupni prihod te kompanije u trećem kvartalu pao je za dva posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 18,76 milijardi dolara. To je i niže od prognoza analitičara s Wall Streeta, koji su očekivali prihode od 19,10 milijardi dolara. Neto dobit je smanjena na 2,69 milijardi dolara, u odnosu na 2,73 milijarde dolara u istom lanjskom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:07