OKRUPNJAVANJE CGP-a

Najveća slovenska građevinska kompanija potvrdila akviziciju u Hrvatskoj, planira daljnje širenje

Karlovački Aquaterm u prošloj je godini uprihodio 15 milijuna eura uz dobit od 1,65 milijuna eura

Slovenski građevinski lider traži preko Aquaterma dodatni prodor na hrvatsko tržište za dobivanje građevinskih poslova poput ovih na slici.

Najveća slovenska građevinska kompanija CGP iz Novog Mesta preuzela je karlovački Aquaterm u transakciji čiji detalji nisu objavljeni.

- Ovom kupnjom CGP grupa postaje još važniji dionik građevinske industrije i u Hrvatskoj, čime se otvaraju nove mogućnosti širenja poslovanja na hrvatskom tržištu. Ujedno, kupnja CGP grupi osigurava veću neovisnost, smanjuje izloženost različitim utjecajima jednog tržišta i jača razvojni potencijal - priopćeno je iz CGP-a, koji je u stopostotnom vlasništvu slovenske financijske grupacije Perspektiva osnivača Darija i Vesne Južne. Potonji su, podsjetimo, među deset najkrupnijih dioničara Petrola, najvećeg slovenskog lanca benzinskih crpki, koji je 2021. od umirovljenog generala Ivana Čermaka preuzeo Crodux, postavši drugi najveći lanac crpki na hrvatskom tržištu.

Za Aquaterm u CGP-u kažu da je vodeća hrvatska tvrtka u području izgradnje komunalne infrastrukture, niskogradnje i mikrotuneliranja. U prošloj je godini, prema dostupnim podacima, Aquaterm uprihodio 15 milijuna eura uz dobit od 1,65 milijuna eura, tvrtka zapošljava oko 150 zaposlenih, a tročlanu Upravu tvrtke čine Cena Ilijanić (ujedno i osnivačica tvrtke), Željko Ilijanić i Robert Pulez. Budući da je Aquaterm specijaliziran za građevinske radove na vodoopskrbi i odvodnji, ne čudi da je odradio niz poslova u investicijama aglomeracije koje su poduzeli brojni gradovi u državi uz izdašno sufinanciranje Europske unije. Između ostalog, za investicije u odvodnju i vodoopskrbu angažirali su ga Poreč, Rijeka i Karlovac.

Kompanija CGP u prošloj je godini ostvarila 230 milijuna eura prihoda od prodaje, dobit joj je dosegla 18,2 milijuna eura, a EBITDA 30,8 milijuna eura. U CGP-u je zaposleno oko 670 radnika, a na hrvatskom su tržištu prisutni od 2019., kada su osnovali podružnicu sa sjedištem u Zagrebu. I hrvatska podružnica CGP-a je u prošloj godini poslovala vrlo uspješno, uprihodivši 31,5 milijuna eura i ostvarivši dobit od 1,5 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 16:10