Ekološki dvojbeno poslovanje

Najveća norveška naftna kompanija mijenja ime u Equinor, u Greenpeaceu nisu oduševljeni

Kompanija je promijenila ime u sklopu razvoja poslovanja u sektoru obnovljivaca
Naftna platforma Statoila koji je promijenio ime u Equinor
 Profimedia, Alamy

Najveća norveška naftna kompanija Statoil službeno je u srijedu promijenila ime u Equinor u sklopu razvoja poslovanja u sektoru obnovljivih izvora energije.

Prijedlog iz ožujka usvojen je u utorak na glavnoj skupštini dioničara, a promjena imena omogućuje tvrtki da se distancira, barem promjenom imena, od norveške države koja posjeduje 67 posto udjela, te od nafte.

Equinor povezuje pojam vlasništva (equity) i ravnoteže (equilibrium) s oznakom zemljopisnog podrijetla za Norvešku (nor).

Kompanija je osnovana 1972. godine kako bi upravljala velikim naftnim poljima Norveške. Njezine dionice izlistane u na burzama u Oslu i New Yorku, a u međuvremenu je proširila poslovanje i na obnovljive izvore energije, uključujući vjetroelektrane na obali Velike Britanije.

U kompaniji radi nešto više od 20.000 zaposlenika, a 2015. godine ostvarili su prihod od gotovo 120 milijardi dolara, po čemu su bili 16. najveća kompanija u Europi.

U grupi predviđaju da će do 2030. godine 15 do 20 posto ulaganja usmjeravati u "nova energetska rješenja".

Promjena imena nije izazvala oduševljenje među ekološkim aktivistima koji su zabrinuti zbog globalnog zatopljenja i optužuju kompaniju za "zelenu kozmetiku" ekološki dvojbenog poslovanja.

"Promjena naziva Statoil kako bi se privukli mladi talenti neće biti dovoljna sve dok Equinor traži naftu na ranjivim područjima poput Arktika i Velikog australskog zaljeva", objavio je na Tweetu čelnik norveškog Greenpeacea Truls Gulowsen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. siječanj 2023 05:56