Preokreta nema na vidiku

Najveća njemačka banka ne može se otarasiti problema, prihodi su im najmanji od 2010.

Od početka ove godine dionica banke izgubila je čak 44 posto vrijednosti
Zgrada Deustche Banka u Frankfurtu
 Ralph Orlowski / REUTERS

Poslovni rezultati njemačke Deutsche bank u trećem kvartalu ove godine pokazuju smanjenje prihoda koji su pali na najmanju razinu od 2010. godine. Nakon objave rezultata, dionica banke snažno je pala, više od tri posto, a od početka ove godine izgubila je 44 posto vrijednosti i sada je na rekordno niskoj razini. Iako je banka planirana stagnaciju prihoda na razini cijele godine, sada ipak očekuje da će blago pasti.

- Ostvarili smo napredak u smanjenju troškova. S druge strane, još uvijek nismo napravili zaokret u smislu prihoda, napisao je zaposlenicima izvršni direktore Deutsche banke Christian Sewing, navodi Bloomberg. Niži troškovi, uključujući zatvaranje oko 7.000 radnih mjesta, trebali bi banci osigurati prvo profitabilno poslovanje nakon četiri godine, ali pred Sewingom i dalje stoji izazov kako povećati prihode. U tome nije uspio ni njegov prethodnik John Cryan koji je lani također obećao povratak na "kontrolirani rast", ali u tome ipak nije uspio.

Osim povećanja profitabilnosti kroz smanjenje troškova, Sewing se namjerava fokusirati na manji broj osnovnih aktivnosti banke, uključujući investicijsko bankarstvo od kojeg je obećao da će dolaziti najmanje polovica prihoda. Međutim, kontinuirano slabiji poslovni rezultati upravo u tom dijelu aktivnosti potkopavaju povjerenje ulagača u strategiju banke.

Prihodi od trgovanja u ključnim područjima (devizni i fiksni prihodi) pali su 15 posto u odnosu na godinu ranije, kao i prihodi od trgovanja dionicama koji su porasli kod većine banaka na Wall Streetu. Britanskom Barclaysu, primjerice, ti su prihodi porasli čak 35 posto, pa je skočila i cijena dionice banke.

Kian Abouhossein, analitičar JPMorgan Chase & Co, navodi u svom izvješću da je Deutsche Bank napravila odličan posao pod vodstvom Sewinga u smislu smanjenja troškova i kapitalnog jačanja banke, ali i dalje ostaje zabrinutost zbog "nemogućnosti banke da napravi preokret u odjelu investicijskog bankarstva. Na kraju, kao jedan od problema s kojima se banka suočava u posljednje vrijeme analitičari navode i učestale kadrovske izmjene te odlazak menadžera.

U pismo zaposlenicima Sewing na kraju poručuje da će i dalje biti disciplinirani po pitanju troškova, ali da će banka te napraviti i preokret u pogledu prihodima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:36