ŠIRENJE GLOBALNE MREŽE

Najveća investicija u povijesti izdavačkog diva: Axel Springer kupuje Politico

Vlasnik Politica Robert Allbritton zadržat će poziciju izdavača, a transakcija bi trebala biti zaključena do kraja godine
 Odd Andersen/AFP

Njemačka izdavačka kuća Axel Springer objavila je da će kupiti američku digitalnu medijsku tvrtku Politico, proširujući time svoju globalnu mrežu digitalnih informativnih medija.

Dvije kompanije nisu otkrile uvjete sporazuma, no New York Times izvijestio je da bi, ako postignu dogovor, Axel Springer za Politico mogao platiti milijardu dolara.

Njemačka kompanija kupit će u sklopu transakcije i preostalu polovinu udjela u zajedničkoj tvrtki Politico Europe.

Vlasnik Politica Robert Allbritton zadržat će poziciju izdavača, a transakcija bi trebala biti zaključena do kraja godine.

Izvršni direktor Springera Mathias Doepfner izjavio je za poslovni list Handelsblatt da je Politico najveća investicija u povijesti izdavačkog diva, ne navodeći njegovu cijenu. Politico nije bio odmah dostupan za komentar objave.

Njemački izdavač kupio je 2015. Business Insider, a prošle godine postao je vlasnik udjela u platformi Morning Brew.

Politico su osnovali bivši novinari Washington Posta uoči američkih predsjedničkih izbora 2008. godine, poručujući da će pratiti političku scenu Washingtona po uzusima sportskog novinarstva, koje zahtijeva brzinu, analitičnost i preciznost.

Springerov portfelj obuhvaća niz medijskih kuća, uključujući Bild, Welt i Insider, a kompanija je prisutna u više od 40 zemalja, gradeći medijsko carstvo za vlasnika 48-postotnog udjela, američki investicijski fond KKR.

Dva izvora odvojeno su za američku televiziju CNBC izjavila da Springer više ne pregovara o kupnji digitalne medijske tvrtke Axios, koju je osnovao suosnivač Politica Jim VandeHei.

Springer i Axios odbili su komentirati tu informaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 01:44