JABIL

Najveća investicija u Osijeku zadnjih 30 godina: Američka tvrtka otvorila tvornicu, u njoj će raditi 1500 ljudi

Premijer Andrej Plenković rekao je na otvaranju da je to potvrda transformacije Osijeka i Slavonije

Otvorenje proizvodnog pogona američke tvrtke Jabil 

 /Cropix

Proizvodni pogon američke tvrtke Jabil otvoren je u četvrtak u osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin, što je najveća investicija u Osijeku zadnjih 30 godina.

U njemu će se proizvoditi sofisticirane informatičkih komponente za medicinsku i automobilsku industriju.

U novim pogonima očekuje se otvaranje 1500 radnih mjesta.

Izgradnja pogona koji se prostire na površini od 47.938 četvornih metara započela je u lipnju 2023. godine. U njoj je sudjelovalo više od tisuću radnika iz 140 tvrtki.

image

Andrej Plenković, Ivan Radić

Marin Franov/Cropix
image

Ivan Radić, Andrej Plenković, Fred McCoy, Viktor Manuel Morales

Marin Franov/Cropix

Pogon se, između ostaloga, može pohvaliti proizvodnim postrojenjem površine 22.296 četvornih metara, a opremljen je najnovijom opremom za tehnologiju površinske ugradnje i automatiziranu montažu, te solarnom elektranom ukupne snage 4,8 megavata.

Plenković: Potvrda preobrazbe Osijeka i Slavonije

Premijer Andrej Plenković rekao je na otvaranju da je to potvrda transformacije Osijeka i Slavonije. Istaknuo je kako je nakon višegodišnjeg biranja lokacije za novu tvornicu, Jabil odabrao Osijek u konkurenciji 16 drugih. Smatra kako to pokazuje da su Osijek, Slavonija i Hrvatska promijenili imidž.

Ulagači znaju procijeniti gdje vrijedi uložiti, gdje imaju kvalitetnu radnu snagu, dobar geostrateški položaj i perspektivu razvoja, rekao je.

image

Ivan Radić

Marin Franov/Cropix
image

Ivan Radić, Andrej Plenković, Fred McCoy, Viktor Manuel Morales

Marin Franov/Cropix

Tvrdi da su u Hrvatskoj stvoreni pozitivni uvjeti za one koji žele u njoj poslovati.

"To se dogodilo jer smo dizali našu ekonomsku i financijsku reputaciju, imamo povoljan porezni sustav otvoren prema investitorima, a došli smo do najkvalitenijeg kreditnog rejtinga. Drago mi je da su to u Jabilu prepoznali", rekao je Plenković.

Smatra kako otvaranje Jabilovog pogona pokazuje da je Vladin Projekt Slavonija uspio.

Jabilov pogon će, dodao je, biti veliki doprinos ekonomskim odnosima SAD-a i Hrvatske te mjesto novog gospodarskog zamaha i izvozne orijentacije Hrvatske.

Tehnološki napredna rješenja za industriju

Izvršni potpredsjednik globalnih operacija Jabila Fred McCoy ističe kako je vizija tvrtke kreirati tehnološki napredna rješenja korisnicima u automobilskoj, prijevozničkoj i zdravstvenoj industriji, a to čini uz pomoć 140 tisuća zaposlenih u 25 država.

Vjeruje da neće biti potrebe za stranim radnicima te ističe kako je u Osijeku trenutno manje od predviđenih 1.500 zaposlenih, ali da će brzo doći do toga broja privlačenjem novih klijenata.

image

Ivan Radić, Andrej Plenković, Fred McCoy, Viktor Manuel Morales

Marin Franov/Cropix
image

Ivan Radić, Andrej Plenković, Viktor Manuel Morales

Marin Franov/Cropix

Mc Coy kaže da se Jabil odlučio za Osijek zbog velike podrške lokalnih vlasti, dobre infrastrukture i obrazovnih institucija.

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar ističe da ovakvi projekti potvrđuju da Hrvatska razvija industrijske pogone i industrije visokih tehnologija, što su prepoznali i američki partneri koji su odlučili ulagati u Osijeku.

Ovaj dio Hrvatske je prepoznat kao dobro povezano prometno čvorište te područje koje nudi visokoobrazovane kadrove potrebne za ovakve industrije. Vlada će nastaviti usmjeravati i razvijati industriju, kako bi se povećao njezin udio u BDP-u, rekao je Šušnjar.

image

Ante Šušnjar, Andrej Plenković

Marin Franov/Cropix
image

Ivan Radić, Ante Šušnjar, Andrej Plenković

Marin Franov/Cropix

Radić: Najvažnija investicija u Osijek u zadnjih 30 godina

Osječki gradonačelnik Ivan Radić ocijenio je da je Jabilova investicija jedna od značajnijih gospodarskih investicija u novijoj povijesti Hrvatske te najvažnija u Osijeku zadnjih 30 godina.

Investicija Jabila prema njegovim riječima je dodatni korak u gospodarskoj transformaciji Osijeka te rezultat povjerenja u Osijek, koji se potvrđuje kao središte inovativnosti, tehnologije i razvoja ljudskog kapitala.

Otvorenju Jabilova pogona nazočili su i američka veleposlanica u Hrvatskoj Nathalie Rayes, saborski zastupnici, lokalni dužnosnici i brojni gospodarstvenici.

image

Viktor Manuel Morales

Marin Franov/Cropix
image

Nathalie Rayes, Viktor Manuel Morales

Marin Franov/Cropix
image

Andrej Plenković

Marin Franov/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 12:29