Transakcija

Najveća gotovinska transakcija u povijesti burze: Bayer službeno postao vlasnik Monsanta

Njemačka kemijska i farmaceutska kompanija platila je 128 dolara po dionici Monsanta
Ilsutracija
 Profimedia, Alamy

Njemačka kemijska i farmaceutska kompanija Bayer izvijestila je u četvrtak da je i službeno postala vlasnik Monsanta, nakon što je bivšim vlasnicima isplatila više od 66 milijardi dolara, odnosno 128 dolara po dionici.

Nakon ove transakcije Bayer postaje jedini dioničar Monsanta, pa se tim dionicama više neće trgovati na burzi u New Yorku, kaže se u priopćenju.

Iz tvrtke ističu da je riječ o najvećem pripajanju u povijesti Bayera, ali i najvećem pripajanju do sada u kojem je sudjelovao njemački kupac, pretekavši time Daimlerovo pripajanje Chryslera koji je za tu američku kompaniju platio 36 milijardi dolara.

"Ujedno, ovo je i najveća gotovinska transakcija u povijesti burze, u čijoj je realizaciji, zbog visine transakcije, sudjelovalo 20 najvećih banaka, a Bayerov savjetnik je bio J. P. Morgan", napominju iz Bayera.

Monsanto će poslovati kao odvojena kompanija sve dok se ne dovrši proces prodaje dijelova poslovanja BASF-u, a što se očekuje u razdoblju od dva mjeseca, nakon čega će Monsanto biti u potpunosti pripojen Bayerovom odjelu Crop Science.

U 2017. fiskalnoj godini Bayer grupa je imala gotovo sto tisuća zaposlenih i ostvarila prodaju u vrijednosti od 35 milijardi eura. Kako je ranije izvijestio Reuters, preuzimanjem američkog proizvođača sjemena i pesticida Monsanta nastat će globalni gigant sa 115 tisuća zaposlenika i prihodima od oko 45 milijardi eura. Također, spajanjem će ime Monsanto biti ugašeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 12:44