Predstečaj Sokol Marića

Najveća domaća zaštitarska tvrtka traži suglasnost banaka za predstečajni plan

Ukupni dug Sokol Marića iznosi 178 milijuna kuna, od čega je predloženi otpis 60 milijuna kuna
 Damjan Tadić / CROPIX

Na zagrebačkom Trgovačkom sudu u četvrtak će uslijediti novi pokušaj dogovora vjerovnika najveće domaće zaštitarske tvrtke Sokol Marić o predstečajnoj nagodbi kojom bi ta tvrtka premostila tekuće poslovne poteškoće. U predstečaj je Sokol Marić, prema nacrtu nagodbe, dospio zbog izloženosti prema Agrokoru koja ga je koštala oko 142 milijuna kuna zasad nenaplaćenih potraživanja.

- Pretpostavlja se realni otpis potraživanja od Agrokora u iznosu do 70 posto, što je procjena prema trenutnom poslovanju Agrokor koncerna. Uslijed ove pretpostavke, tvrtka ostaje izložena po regresnim pravima i povezanim kreditnim linijama, te postojeće obveze premašuju potraživanja za 62 milijuna kuna, sukus je trenutne poslovne situacije Sokol Marića u nagodbi predloženoj vjerovnicima.

Zbog toga tvrtka Zlatka Marića predlaže bankama koje drži najveći dio njezina duga, otpis duga od oko 50 posto po svakom vjerovniku. Ukupni dug Sokol Marića, prema spomenutome dokumentu, iznosi 178 milijuna kuna od čega bi, ako prođe nagodba, valjalo odmah otpisati 60 milijuna i 622 tisuće kuna.

Budući da banke drže čak 138 milijuna kuna duga Sokol Marića, one bi trebale podnijeti veći teret otpisa od, primjerice, dobavljača, raznih obrta i trgovina kojima tvrtka duguje pojedinačno daleko manje iznose.

Najveći pojedinačni vjerovnik Sokol Marića je Raiffiesenbanka za kredit od 49 milijuna kuna, a nagodba banci nudi otplatu 28 milijuna i 372 tisuće kuna. Ostali kreditori koji bi trebali pristati na oprost dijela duga su Addiko banka, Štedbanka, Hrvatska poštanska banka, Erste i BKS banka.

Prethodni pokušaj nagodbe za Sokol Marić zbio se potkraj studenoga prošle godine kada je Trgovački sud od uprave tvrtke zatražio izmjenu predstečajnog plana. Sud je postupak u Sokol Mariću otvorio još krajem 2017., a iz nacrta nagodbe jasno je kako bi vjerovnici trebali požuriti s dogovorom jer je u međuvremenu, primjerice, Sokol izgubio i dio radnika i poslova u vrijednosti 80 milijuna kuna.

Sokol trenutno zapošljava 2000 zaštitara i ostaloga osoblja. Zaračunavajući potraživanja od Agrokora, uprava tvrtke navodi u nagodbi kako su im potraživanja za 38 milijuna kuna veća od dugova. U ovoj godini očekuju prihod od 203 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:23