toyota

Najveća autokompanija u svijetu po broju prodanih vozila smanjuje proizvodnju za 40 posto

Poslovno okruženje postalo je nepredvidivo zbog nestašice poluvodiča i poskupljenja sirovina
 Francois Lo Presti/AFP

Japanski proizvođač vozila Toyota Motor Corp objavio je u četvrtak da će u rujnu smanjiti proizvodnju u pogonima širom svijeta za 40 posto zbog nestašice poluvodiča i mjera suzbijanja novog vala zaraze covidom 19.

Najveća autokompanija u svijetu po broju prodanih vozila do sada se uspješnije nosila s nestašicom od konkurencije zahvaljujući zalihama koje je oformila nakon potresa i nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. godine.

Pokleknuli su nakon novog vala zaraze covidom 19 u Aziji koji je zaoštrio nestašicu ključnih komponenti.

Neimenovani direktor izjavio je za Reuters da će u rujnu proizvodnja biti smanjena u 15 tvornica u Japanu i u inozemstvu i da će idućeg mjeseca proizvesti oko 360 tisuća vozila manje no što su bili planirali.

Poslovno okruženje postalo je nepredvidivo zbog opetovanog rasta broja zaraženih covidom 19 u gospodarstvima u nastajanju, nestašice poluvodiča i poskupljenja sirovina, objavili su u ovom mjesecu.

Već u drugoj polovini srpnja i početkom kolovoza zaustavili su montažne linije u nekim tvornicama u matičnom Japanu, uključujući onu u Tahari, zbog širenja zaraze u Vijetnamu koje je ograničilo isporuke dijelova, objavio je poslovni dnevnik Nikkei.

Prema tvrdnjama upućenog izvora, obustavili su i montažu u pogonu u kineskom Guangzhouu, čiji su suvlasnik, zajedno s kineskom tvrtkom Guangzhou Automobile Group.

Proizvodnja je u srpnju obustavljena i u tri tvornice u Tajlandu zbog nestašice dijelova koju je prouzročila pandemija, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 08:39