Analiza

Najstroži uvjeti su u Parizu i Amsterdamu. U Londonu i Berlinu 'labavo'

Analiza je obuhvatila 21 svjetsku destinaciju, među kojima su najprometniji turistički gradovi te zemlje REGULACIJA PRIVATNOG SMJEŠTAJA Najstroži uvjeti su u Parizu i Amsterdamu, u Londonu i Berlinu situacija i dalje 'labava'...Hrvatska unatoč velikom broju iznajmljivača nije niti ušla u analizu
Amsterdam
 Bernard Jaubert / Profimedia

Pariz, Amsterdam, Barcelona i New York te Japan među najaktivnijim su destinacijama kad je u pitanju regulacija privatnog smještaja, pokazala je to nova analiza Svjeske turističke organizacije (UNWTO). Relativno visoku razini imaju i Dubaiju te Belgiji.

S druge pak strane, Berlin i London, imaju najnižu razinu regulacije. Analiza je obuhvatila 21 svjetsku destinaciju, među kojima su najprometniji turistički gradovi te zemlje uključujući Grčku, Portugal, Češku, Koreju i Slovačku, Veneto regiju u Italiji te Bosnu i Hercegovinu, ali među njima nije bila Hrvatska, iako se u privatnom smještaju nalazi više od trećine turističkih kreveta.

Neplanski bum

Jačanjem mobilnih tehnologija i online platformi za iznajmljivanje, zadnjih desetak godina privatni smještaj je neplanirano buknuo i u mnogim destinacijama u kojima ga ranije gotovo nije bilo što je u mnogim gradovima izazvalo velike turističke gužve bez podrške u infrastrukturi. U pitanje je došla i konkurentnost, ali i zaštita prava potrošača, a bujanje apartmana za najam izaziva dizanje cijena nekretnina i gentrifikaciju. Stoga se sve češće uvode ograničenja i različiti alati za upravljanje destinacijama, iako u UNWTO-u ističu kako je i dalje najveći problem njihova primjena.

95 posto destinacija koristi poreze za regulaciju privatnog smještaja

Najčešći alati kojima se koristi 95 posto destinacija u analizi su uvođenje poreza te kategorizacija smještaja, pri čemu je u nekim destinacijama dozvoljeno samo iznajmljivanje dijelova nekretnina u kojima žive domaćini. Beč, Amsterdam, Barcelona, Portugal i Belgija imaju ograničenje broja apartmana po stambenoj zgradi, kako prenosi Poslovni.hr. Češka, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Grčka, UK i Portugal ograničavaju period iznajmljivanja, no istodobno Njemačka, Portugal i UK nemaju obvezu prijave prometa ni broja gostiju.

Britanci nemaju ni obvezu ishodovanja dozvole za iznajmljivanje, dok samo 71% destinacija ima regulaciju minimalnih standarda i opremljenosti smještaja koji iznajmljuju. U Hrvatskoj je privatni smještaj u tradiciji turizma i reguliraju ga obveze kategorizacije ukoliko udovoljavaju minimalnim standardima. Iznajmljivači uglavnom plaćaju paušalni porez po krevetu, nema ograničenja u broju apartmana u objektima i danima u godini, a svi iznajmljivači dužni su prijavljivati goste u eVisitor i naplaćivati boravišnu pristojbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:53