treći kvartal

Najsnažniji rast BDP-a u trećem najvećem svjetskom gospodarstvu u četiri desetljeća

Vlada planira poduprijeti gospodarstvo novim izdašnim paketom poticaja, vrijednim 701 milijardu dolara
 Kazuhiro Nogi/AFP

Japansko gospodarstvo u trećem je tromjesečju poraslo za 22,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazali su u utorak revidirani podaci japanske vlade.

U prvotnoj procjeni statitističari su izvijestili o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 21,4 posto u razdoblju od srpnja do rujna.

U usporedbi s prethodna tri mjeseca, BDP je porastao za pet posto, u skladu s prvotnim procjenom.

Riječ je o prvom rastu gospodarske aktivnosti nakon tri tromjesečja pada u trećem najvećem svjetskom gospodarstvu, koje je zapalo u povijesnu recesiju i prije nego li ga je pogodila pandemija koronavirusa.

U drugom tromjesečju gospodarstvo je palo 28,8 posto na godišnjoj razini i 8,2 posto na kvartalnoj, podsjeća agencija dpa.

U trećem kvartalu uslijedio je najsnažniji rast BDP-a u četiri desetljeća, nadmašivši očekivanja mnogih ekonomista. No, za potpuni oporavak gospodarstva od globalne pandemije možda će trebati više godina, smatraju ekonomisti.

Japanska vlada planira poduprijeti gospodarstvo novim izdašnim paketom poticaja, vrijednim 73 tisuće milijardi jena (701 milijardu dolara), navodi novinska agencija Kyodo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 11:21