Potpore potrošačima i tvrtkama

Najsnažnije europsko gospodarstvo planira rekordno zaduženje

Angela Merkel u Volkswagen tvornici
 RONNY HARTMANN / AFP

Njemačka će se ove godine zadužiti za rekordnih 217,8 milijardi eura kako bi financirala mjere ublažavanja posljedica koronakrize, prema novom dodatku proračuna, usvojenom u četvrtak u parlamentu.

Vlada će tim novcem u idućim mjesecima financirati mjere potpore potrošačima i kompanijama kako bi poduprla očekivani postupni oporavak gospodarstva od koronakrize.

Paket mjera uključuje isplatu naknada za radnike sa skraćenim radnim vremenom, sniženu stopu poreza na dodanu vrijednost (PDV) i naknadu od 300 eura po djetetu.

Rezervirano je i dodatnih gotovo 25 milijardi eura za mala i srednja poduzeća čiji su prihodi naglo pali u vrijeme pandemije.

Usvajanjem dodatnog proračuna dug iskazan udjelom u BDP-u premašit će 75 posto i time biti uvelike iznad gornje dopuštene granice u EU od 60 posto.

Dodatni proračun temelji se na novoj procjeni koja pokazuje da bi porezni prihodi ove godine trebali biti 40,5 milijardi eura manji no što su pokazivali izračuni na početku godine.

Prvi dodatak proračunu, vrijedan 156 milijardi eura, parlament je odobrio u drugoj polovini ožujka kako bi se nadoknadio pad prihoda od poreza i osigurao novac za prvi paket mjera pomoći u koronakrizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2022 06:59