Ukleta nekretnina na Bel-Airu

Najskuplji posjed na svijetu prodaje se za milijardu dolara, a nitko ne zna tko je vlasnik

Vlasnici su bili iranska kraljevska obitelj, nekretninski prevaranti, a tu su i Brad Pitt i Tom Cruise
Ilustracija, Los Angeles noću
 Profimedia, Alamy

Najskuplji posjed na svijetu proteže se brdima prestižnog losanđeleškog naselja Bel-Air. Oglas za prodaju traži nevjerojatnih milijardu dolara za 157 hektara bajkovitog prostora s pogledom koji puca na cijeli L.A. Svi su podaci tu, osim jednog. Tko prodaje?

Priča koju je iskopao Guardian i nije toliko neobična zbog prenapuhane cijene i izostanka vlasnika nekretnine, koliko zbog nevjerojatne liste živopisnih imena koja se uz to zemljište vežu. Posljednji iranski šah bio je prvi, potom osnivač Herbalifea, a onda i kubanski nekretninski prevarant, a nije moglo proći ni bez holivudskih zvijezda Brada Pitta, Toma Cruisea i pjevačice Rihanne.

Zemljište se vodi pod kodnim imenima “Vinograd” ili “Planina” i zapravo se radi o praznom prostoru, elitnom praznom prostoru, između dvaju kanjona Benedict i Franklin koje od ostalih nekretnina na tom području odskače deset puta većom cijenom. Da je riječ o marketinškom triku, uvjereni su lokalni agenti za prodaju nekretnina jer takvo zemljište, iako na dobroj lokaciji, najviše može ići do 100 milijuna dolara. Nikako milijardu. Uz to, parcela ima i burnu povijest pravnih prijepora. Zbog beskrajnog niza imena potencijalnih vlasnika, sud je u travnju, nakon deset godina parničenja, oprao ruke od cijele stvari zaključkom da nije moguće odrediti kome zemljište zapravo pripada. Visoka cijena na oglasu tako bi mogla biti i dio neke pravne strategiji, spekuliraju na Guardianu.

Inače, cijela je priča krenulo još 70-ih godina. otkrio je Guardianov istraživački tim. Tada je nekretnina završila u rukama Shamse Pahlavi, sestre posljednjeg iranskog šaha Mohammeda Reza Pahlavija. Ideja je kraljevske obitelji bila izgraditi arhitektonsko remek-djelo koje bi uključivalo spiralne zigurate i zoološki vrt. No u tome ih je spriječila Islamska revolucija. Guardian piše da su bijesni su iranski studenti njihovu rezidenciju pohodili molotovljevim koktelima i parolama “Smrt šahu!”.

Sljedeći po redu bio je Merv Griffin, televizijski mogul, idejni tvorac kvizova Kolo sreće i Izazov!. On je pak brzo odustao kada je saznao za pravno klupko koje parcelu prati. Uporniji je bio Mark Hughes, diskreditirani osnivač globalne tvrtke za dodatke prehrani Herbalifea koji je planirao izgraditi mediteransku vilu od 45 tisuća kvadratnih metara. Hughes se ubrzo razveo, a potom i neočekivano preminuo. Pod optužbama da je i njegov piramidalni model poslovanja zapravo navlakuša i prevara kupaca, carstvo “zdravog života” počelo se raspadati, a nasljednici posjeda su se posvađali. Tada je u priču upao Charles Dickens.

Ovaj Dickens naravno nije bio pokojni engleski književnik, već opskurni biznismen iz Atlante poznatiji pod nadimkom Chip. S njim su djeca pokojnog Hughesa sklopili dogovor o prodaji posjeda kako bi nešto na brzinu zaradili. No novac uključen u ovaj "ukleti" posjed svima je povećao apetite. Sudsko parničenje opet je započelo nakon što je Chip ustvrdio da zemljište pripada njemu jer je u njega ulupao veliki novac za uređenje okoliša i ugradnju grandiozne ograde kako bi podigao prodajnu cijenu. Uslijed pravne pat-pozicije, Chip se za pomoć u borbi protiv obitelji Hughes obratio Viktorinu Novalu, osuđenom kriminalcu i mešetaru nekretninama kubanskog podrijetla koji, piše Guardian, ima “dobar nos” za skupe nekretnine, a povezan je i s holivudskim visokim društvom. Chip je vlasništvo prebacio na Novala i njegovog sina Victora Marca, a i taj je prijenos pod pravnim upitnikom.

Noval je uspio dovući Brada Pitta i Toma Cruise koji su bili zainteresirani za kupovinu, a u međuvremenu posjed je bio i u najmu glumice Charlize Theron i pjevačice Rihanne koje su tamo organizirale dobrotvorne događaje. Ti su prijemi, piše Guardian, jedan za drugim bili potpuni fijasko zbog “party crashera”, neispravnih zahoda i loše hrane. Ubrzo su i one odustale.

Posjed je time zapravo upao u pravni limb. Pitanje je sad, čak i da se pojavi zanesenjak spreman izdvojiti milijardu dolara, kome će ju uplatiti?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:25