Istraživanje

Najskuplji grad za život je Hong Kong, dok se Zagreb našao na 143 mjestu liste

U usporedbi s gradovima nama susjednih zemalja, od nas je nešto skuplja Ljubljana OVO SU NAJSKUPLJI GRADOVI ZA ŽIVOT I ZABAVU I dok su se azijske metropole našle na vrhu liste, u jednom europskom gradu par će večernji izlazak platiti više do obiteljskog vikenda u Hrvatskoj. Evo na kojem mjestu se našla naša prijestolnica
Hong Kong, Zagreb, Zürich
 Profimedia, Alamy/ Vedran Đulić/ Profimedia, Alamy / Profimedia, Alamy/ Cropix/ Profimedia, Alamy

Na listi 209 najskupljih gradova za život u 2019. godini Zagreb se našao na 143 mjestu, dok je na prvo mjesto, drugu godinu za redom, zasjeo Hong Kong, pokazalo je to najnovije istraživanje konzultantske tvrtke Mercer.

Među prvih deset gradova čak ih je sedam iz Azije. S druge pak strane, najskuplji europski grad je švicarski Zürich koji se našao na petom mjestu, slijede ga Bern na 12, Ženeva, Kopenhagen na 20, te London koji je zauzeo 23 mjesto liste.

U usporedbi s gradovima nama susjednih zemalja, od nas je nešto skuplja Ljubljana, dok se Beograd našao na 181 mjestu liste, a Sarajevo na 194.

Osim životnog standarda konzultantska tvrtka usporedila je i trošak večernjeg izlaska za dvije osobe, koji uključuje taksi, večeru i kino ulaznice.

Tako bi par u Švicarskoj takav izlazak koštao više od obiteljskog vikenda u Hrvatskoj, odnosno 1620 kuna. Usporedbe radi isti, s jednakim budžetom, par bi mogao uživati u večeri u Hong Kongu kao najskupljem i Tunisu kao najjeftinijem gradu u kojima bi za izlazak potrošili 1.100, odnosno, 478 kuna.

Mercer je za potrebe svog redovitog godišnjeg istraživanja istražio troškove 200 stavaka na svakoj lokaciji, uključujući smještaj, transport, odjeću, hranu i zabavu, uspoređujući cijene svakodnevice za proizvode poput kino ulaznica, para traperica, litre vode, šalice kave, litre benzina te mlijeka.

Top 10 najskupljih gradova za život:

1. Hong Kong, Hong Kong (SAR)

2. Tokio, Japan

3. Singapur, Singapur

4. Seul, Južna Koreja

5. Zürich, Švicarska

6. Šangaj, Kina

7. Ašgabat, Turkmenistan

8. Peking, Kina

9. New York, SAD

10. Šenžen, Kina

Top 10 najjeftinijih gradova za život:

1. Tunis, Tunis

2. Taškent, Uzbekistan

3. Karachi, Pakistan

4. Biškek, Kirgistan

5. Banjul, Gambija

6. Windhoek, Namibija

7. Islamabad, Pakistan

8. Tbilisi, Gruzija

9. Skopje, Makedonija

10. Managua, Nikaragva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 04:25