Samo za istančana nepca

Najskuplje vino na svijetu dolazi nam iz susjedstva, bocu prodaju za 260 tisuća kuna

Prvu bocu berbe 2008. godine već je kupio neimenovani privatni kolekcionar iz Pekinga, a potražnja će, očekuju, biti vrlo visoka
Radnici u vinogradu Tokaj u Mađarskoj
 Laszlo Balogh / REUTERS

Royal Tokaji, vinarija na obroncima vinske regije na sjeveroistoku Mađarske, upravo je predstavila najskuplje vino na svijetu. Boca ekskluzivnog vina Essencia, kojeg nazivaju i “nektar” prodavat će se za 40 tisuća dolara, odnosno 260 tisuća kuna, piše Fortune.

Prvu bocu berbe 2008. godine već je kupio neimenovani privatni kolekcionar iz Pekinga, a potražnja će, očekuju, biti vrlo visoka jer je mađarska vinarija Royal Tokaji, inače u vlasništvu engleskog enologa svjetskog glasa Hugha Johnsona, na tržište izbacila tek 18 boca Essencia vina.

Ciljajući vinske sladokusce dubljeg džepa, visoku cijenu pravdaju kroz troškove proizvodnje, ali i ograničene količine grožđa. Za proizvesti dvije boce tog slatkog vinskog sirupa, odnosno tek 1,5 litara potrebno je oko 180 kilograma grožđa, a svaki grozd mora biti rukom ubran.

Essencia se proizvodi od Aszú sorte grožđa koja je pogođena plemenitom plijesni. Čeka se da se bobice pretvore u grožđice, a proces fermentacije može trajati i osam godina. Vino doseže postotak alkohola od tek 2 do 4 posto, a kada dozre, tekućina je toliko gusta da se obično konzumira u malim dozama. Umjesto u čašama, servira se u kristalnim žlicama.

- Tokaji regija postala je popularna vrlo rano, a onda je propatila kroz tragično 20. stoljeće, kazao je Charlie Mount, direktor Royal Tokajija.

Od početka 1. svjetskog rata, pa sve do 1989. godine kvaliteta vina Tokaji regije koju je čak i francuski kralj Luj XIV. nekoliko stoljeća prije nazivao “vinom kraljeva”, propadala je u kvalitetu zbog nesigurnih političkih i ekonomskih okolnosti u Mađarskoj.

Tek unazad trideset godina nekoć kraljevska regija privukla je interes privatnih investitora koji su Tokaji vratili na svjetsku mapu elitnih vinskih proizvoda. Tako je i Hugh Johnson koji je osnovao Royal Tokaji 1990. godine, tek sada uspio usavršiti metodu najskupljeg svjetskog vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 06:37