Vrhunski posao

Najskuplje parkirno mjesto na svijetu prodano za gotovo pet milijuna kuna!

Parkirno mjesto nalazi se u najprestižnijem dijelu luksuznog kvarta u Hong Kongu
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Jučer je oboren još jedan svjetski rekord u prodaji nekretnina. Naime, nakon što je jedan hongkonški par u 2017. godini kupio parkirno mjesto za 430,000 USD, za manje od 9 mjeseci ga je preprodao za šokantnih 760,000 USD (4.778.241 kuna), javlja Business Insider. Usporedbe radi, za taj iznos bi u Zagrebu mogli kupiti 6 novih stanova površine 60 metara kvadratnih, prema trenutnim cijenama na tržištu nekretnina.

Parkirno mjesto od 12,5 metara kvadratnih, nalazi se u luksuznom hongkonškom kompleksu Ultima lociranog u četvrti Kowloon, u kojem je cijena po metru kvadratnom skoro tri puta veća od prosječne cijene nekretnina u Hong Kongu, i samom poznato po tome da je jedno od najskupljih mjesta za život na svijetu.

“Parkirno mjesto nalazi se u najprestižnijem dijelu luksuznog kvarta, stoga stanovnici koji tamo žive imaju dovoljno financijskog kapitala da ne mare za razliku u cijeni od nekoliko milijuna dolara, već gledaju jedino na svoju komociju i praktičnost.” rekla je za Business Insider Sandia Lau, direktorica agencije za nekretnine Centaline Property.

Kowloon, Hong Kong at night. Portrait, Image: 120809598, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Kvart Kowloon u Hong Kongu

Luksuzni hongkonški kompleks Ultima trenutno se nalazi na samom vrhu liste najskupljih mjesta na svijetu za parking osobnog vozila. Vrtoglave cijene parkirnog mjesta pravdaju se disproporcionalnim omjerom stanova i parkirnih mjesta - na 527 stambenih jedinica kompleks nudi samo 370 parkirnih mjesta.

Ovo nije prvi slučaj da se svjetski rekord u cijeni nekretnina obara upravo u tom kineskom gradu. Prije nekoliko mjeseci, upravo su u Hong Kongu prodana dva najskuplja stana u Aziji za zajedničku vrijednost od 149 milijuna USD jednom kupcu. Sudeći prema rezultatima statistike kineske vlade, cijena nekretnina u Hong Kongu je čak 94% veća danas, nego što je bila u istom periodu 1997. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:52