Bill Gates
 Charles Platiau / REUTERS
'Više od mesa'

Najpopularniji proizvođač veganskih burgera koje voli i Bill Gates izlazi na burzu

Moto kompanije je ponuditi alternativu mesnim proizvodima po pristupačnoj cijeni
Piše: Novac.hrObjavljeno: 18. studeni 2018. 15:38

Beyond Meat, kalifornijska tvrtka koja se na tržištu profilirala proizvodnjom veganske hrane, jučer je najavila inicijalnu prodaju dionica (IPO), javlja Bloomberg.

Tvrtka, čije su dosadašnje poslovanje podupirali brojni ugledni američki poduzetnici poput Billa Gatesa i Dona Thompsona, procijenjena je na 100 milijuna dolara, ali će se taj iznos još mijenjati prema burzovnoj potražnji.

Najpopularniji proizvod tog veganskog diva svakako je Beyond Burger koji se prema iskustvu brojnih zadovoljnih kupaca diljem svijeta 'ni po čemu ne razlikuje od tradicionalnih goveđih burgera', pa se upravo zato našao na meniju američkih i kanadskih lanaca restorana poput TGI Friday's i A&W Canada.

Poduzeće osnovano 2009. godine, u svom je početku bilo usmjereno na proizvodnju zamrznute 'veganske piletine' i ostalih veganskih namjernica. No, samo 10 godina kasnije njihovi se brojni proizvodi mogu naći na policama maloprodajnog dućana Whole Foods. Naime, moto kompanije je ponuditi alternativu mesnim proizvodima po pristupačnoj i maloprodajnoj cijeni.

 

Za sada, najistaknutiji dioničar tvrtke Beyond Meat je poduzeće Kleiner Perkins iz Silicijske doline koje je već osigurao svojih 16 posto vlasništva veganskog lanca hrane. Valja istaknuti da je Kleiner Perkins svojedobno investirao u brojne uspješne američke kompanije poput Amazona, Googlea, Spotifya i Twittera u njihovim samim počecima, što govori u prilog tome da znaju prepoznati recept za poslovni uspjeh. Također, oduševljeni popularnošću proizvoda Beyond Burger, najveći američki proizvođač mesa Tyson Foods odlučio se na pet posto udjela u profitu tvrtke Beyond Meat.

Linker
28. veljača 2021 04:20