Bez presedana

Najpopularnija video igra na svijetu Fortnite stiže na Android, ali ne i na Google Play

U Epic Gamesu pokušavaju izbjeći plaćanje naknade od 30 posto za distribuciju koju traži Google
Fortnite video igra
 Profimedia, TEMP Sipa Press

Trenutno najpopularnija igrica na svijetu Fortnite: Battle Royale dolazi na mobilne uređaje. No tvorci Epic Games za svoju su Android verziju igrice odabrali neobičan pristup koji do sada nije imao presedan u svijetu mobilnih igara.

Potvrđeno je, naime, iz tvrtke da igrica neće biti dostupna preko Googleove Trgovine Play, već će korisnici softver za instalaciju skinuti s Epicove internetske stanice. Značilo bi to veliki udarac za do sada nezaobilazni Play Store, Googleov kanal za distribuciju softvera, ali i potencijalni rizik za Epic Games.

30 posto

U pozadini ove odluke krije se, otkrio je Tim Sweeney, direktor Epic Gamesa, pokušaj da se izbjegne plaćanje naknade od 30 posto za distribuciju koju traži Google.

- Ta je naknada neproporcionalna uslugama koje Trgovina pruža, kao što je obrada plaćanja, brzina preuzimanja i korisnička podrška - kazao je Sweeney osvrćući se na visoku cijenu koju proizvođači igrica i ostalog sadržaja moraju platiti Googleu ako svoj sadržaj žele na Play Storeu.

Ipak, ta cijena ima svoje opravdanje. Uzme li se u obzir da je Google Play unaprijed instaliran na većini Android mobilnih uređaja, korisnici nisu navikli na drugačije načine dolaska do zabavnog sadržaja. Prema istraživanju Forbesa, za mlađe korisnike, tinejdžere i one u ranim dvadesetima, instalacija aplikacija direktno na mobilni uređaj je posve nepoznat koncept. Pitanje je, naravno, hoće li se taj pristup Epicu obiti o glavu?

Oni su uvjereni da neće. Fortnite diljem svijeta bilježi ogromnu popularnost. Preko 125 milijuna korisnika natječe se u toj igrici preživljavanja, a prošli mjesec iz Epic Gamesa otkrili su da im je igrica donijela i preko milijarde dolara u prihodima. Ti rezultati sugeriraju da bi Android verzija Fortnitea i samostalno mogla polučiti ogroman uspjeh jer oni koji je žele igrati do nje će doći na ovaj ili onaj način. Hoće li se rizik ipak isplatiti, ostaje za vidjeti nakon puštanja igrice.

Eurogamer, informatička web stranica, izdvojila je i potencijalne rizike tog pristupa za same igrače. Skidanje igrica s otvorenih platformi povećava šanse da korisnici skinu i instaliraju lažnu igricu, odnosno zlonamjerni softver.

- Otvorene platforme pružaju slobodu, ali sa slobodom dolazi i odgovornost - parafrazirao je Spidermana Sweeney, upozoravajući igrače da instaliraju softver samo iz provjerenih izvora.

Uzdrmali Google

Uspije li Fortnite u svojem naumu, otvorene platforme za skidanje mobilnih igrica mogle bi postati novi trend. Amazon, primjerice, već neko vrijeme radi na uzdrmavanju Googleova monopola nad distribucijom aplikacija nudeći korisnicima da skinu njihov Amazon AppStore. Prihodi Googleove Play trgovine u prošloj su godini iznosili preko 20 milijardi dolara, a povedu li se i ostale tvrtke Fortniteovim primjerom, Google bi uskoro mogao ostati bez svoje ključne “mlati-pare”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:01