IMA SE, KUPUJE SE

Najnoviji podaci otkrivaju da možda i nismo tako siromašni: Hrvatska u samom vrhu EU po prodaji novih auta!

Tri marke bilježe znatno veću prodaju

Volkswagen Golf 2.0 TDI DSG Style

 /Marko Miščević/cropix

U veljači ove godine u Hrvatskoj je, prema podacima Europske udruge autoindustrije (ACEA), registrirano 3646 novih osobnih automobila što je porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine od 26,6 posto. I u odnosu na siječanj ove godine kada je registrirano 3359 novih vozila, veljača je donijela rast prodaje za autoindustriju na domaćem tržištu, doduše puno blaži nego na međugodišnjoj razini.

Unatoč sve snažnijoj kampanji za prelazak na elekrične ili hibridne automobile, ‘benzinci‘ su, kako je utvrdila ACEA, i dalje uvjerljivo prvi izbor domaćih kupaca novih vozila. Gotovo svaka druga registracija novog osobnog automobila na domaćem tržištu u veljači se odnosila na ‘benzince‘ (1774), zatim slijede ‘hibridi‘ s 767 registracija, pa ‘dizelaši‘ s 733 nova vozila, dok je prodaja električnih automobila s 154 vozila u veljači ostvarila rast od vrtoglavih 208 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Da su spomenute stope rasta prodaje novih vozila na našem tržištu više nego respektabilne, svjedoči podatak ACEA-e da su više od hrvatskog, gledajući ostvarene stope rasta, u veljači rasla samo tri tržišta unutar Europske unije. Riječ je o Rumunjskoj (rast od 44,5 posto), Portugalu (38,4 posto) i Bugarskoj u kojoj je zabilježen rast registracije novih vozila za 34,1 posto. Iznad deset posto prodaje novih vozila autoindustrija bilježi još u nizu članica Unije uključujući neka od najvećih tržišta poput Italije (rast 17,4 posto) i Španjolske (19,2 posto), dok su samo Slovenija, Finska i Cipar zabilježili manji broj registracija novih vozila u odnosu na lani.

U ‘plusu‘ su u prošlome mjesecu, kada je u pitanju registracija novih vozila, bile i dvije najveće članice EU Njemačka (rast od 2,8 posto temeljem 206 tisuća registracija novih automobila) i Francuska s 126 tisuća prodanih novih vozila uz međugodišnji rast prodaje od 9,4 posto. Otuda, tržište EU u cjelini bilježi rast registracija novih automobila u prošlom mjesecu za 11,5 posto. Od značaja je i nalaz ACEA-e da i Velika Britanija u veljači bilježi rast registracije novih vozila za respektabilnih 26,2 posto, dok je u zemljama EFTA-e prodaja bila u padu za 0,3 posto.

image

Peugeot 408

/Lovro Galović

Analizirajući prodaju automobilskih giganata na tržištu EU, ACEA je utvrdila kako najveću prodaju u veljači ove godine bilježi Volkswagen s 405 827 vozila. Volkswagen s ostvarenim rastom od 16 posto u odnosu na veljaču 2022. ima i drugi najveći rast prodaje, iza Renaulta koji je povećao prodaju za 25 posto. Po broju prodanih novih automobila iza Volkswagena je Stellantis (Peugeot, Fiat, Opel, Citroen..) s 294 925 registracija novih vozila uz rast od 1,3 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:09