Neizvršeno plaćanje

Najnoviji podaci Fine: u blokadi je 274.123 građana i 20.237 poslovnih subjekata

Broj blokiranih je za 0,2 posto manji nego u kolovozu, a nema usporedbe na godišnjoj razini
Ilustracija
 Joško Ponos / Hanza Media

Krajem rujna ove godine zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 274.123 građana, s ukupnom glavnicom duga od 18,73 milijarde kuna, kao i 20.237 poslovnih subjekta, s glavnicom duga od 7,66 milijardi kuna, najnoviji su podaci Fine.

Broj blokiranih građana bio je za 459 ili 0,2 posto manji nego u kolovozu, a vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje (samo glavnica duga) bio je manji za gotovo 534 milijuna kuna.

Pribroje li se kamate od 7,17 milijarde kuna, ukupan dug blokiranih građana s 31. rujna iznosio je 25,9 milijardi kuna, što je 0,6 milijardi kuna manje nego krajem kolovoza ove godine.

Podaci Fine pokazuju i da je krajem rujna bilo blokirano 20.237 poslovnih subjekata (pravnih i fizičkih osoba), što je za 589 ili za 2,8 posto manje u odnosu na kolovoz. Njihov dug po osnovi glavnice od 7,66 milijardi kuna smanjen je za 238 milijuna kuna ili za 3 posto u odnosu na prethodni mjesec. Zajedno s kamata od 2,07 milijardi kuna, njihov ukupni dug iznosio je 10,29 ili 10,6 milijardi kuna, što je 0,3 milijarde manje nego u kolovozu.

Građani u dugotrajnoj blokadi

Fina u najnovijoj informaciji o kretanju dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekta i građana ne iznosi usporedbu podataka o broju blokiranih poslovnih subjekata i građana te o iznosu njihova duga na godišnjoj razini.

Po prošle godine objavljenim podacima Fine, krajem rujna 2017. godine blokirane je račune imao 26.171 poslovni subjekt s 15,05 milijardi kuna neizvršenih osnova za plaćanje, a u blokadi su bila i 320.383 građana s dugovanjima od 42,38 milijardi kuna.

Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema blokiranih računa građana u dugotrajnoj blokadi donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja, a u skladu s njime Fina je izvršila odgovarajuće postupke prestanka postupanja po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018. godine, automatizmom prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci.

Po toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Inače, Sabor je u srpnju donio zakone o otpisu dugova fizičkim osobama, o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima te izmjene zakona o stečaju potrošača. Zakonom o otpisu dugova fizičkim osobama otpisuju se dugovi do 10.000 kuna građanima koje su blokirali država, jedinice lokalne i područne samouprave ili pravne osobe povezane s njima. Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima uvedena je obustava ovrhe koja nije naplaćena tri godine, uz uvjet da u zadnjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini. Izmjenama Zakona o stečaju potrošača pojednostavljuje se stečajni postupak za građane blokirane dulje od tri godine, kojima glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:23