Novi detalji

Najmoćniji vs. najbogatiji: FBI istražuje je li Trumpov prijatelj ucjenjivao Jeffa Bezosa

Enquirer je dokazano povezan s Trumpom i njegovom kampanjom
Jeff Bezos i Donald Trump
 Shannon Stapleton (L) / Jonathan Ernst (R) / REUTERS

Tabloid bliskog prijatelja predsjednika Donalda Trumpa, povezan sa saudijskom kraljevskom obitelji, našao se na meti istražitelja i pod povećalom medija nakon što je najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos javno razotkrio kako su ga pokušali ucijeniti golišavim fotografijama.

Savezni istražitelji jučer su pokrenuli istragu nakon Bezosovih optužbi za ucjenu, dok se tvrtka AMI, vlasnik tabloida National Enquirer koji navodno posjeduje privatne fotografije Bezosa i ljubavnice Lauren Sanchez, ogradila od incidenta tvrdnjama kako je sve što su učinili “sigurno zakonito”, ali i najavila “internu istragu”.

Zataškali trumpovu aferu

Enquirer je dokazano povezan s Trumpom i njegovom kampanjom. Pred predsjedničke izbore obavio je nekoliko upitnih priča o zdravlju i seksualnim navikama Hillary Clinton. Tvrtka je surađivala s istražiteljima te u zamjenu za imunitet priznala kako je platila 150.000 dolara za priču bivše Playboyeve zečice Karen McDougal o aferi s Trumpom, samo kako bi spriječili da priča bude objavljena.

Bezos, vlasnik Amazona i Washington Posta, vjeruje kako se našao na udaru Enquirera zbog kritičkih članaka Posta o kraljevskoj obitelji Saudijske Arabije, kao i zbog izvještavanja o smrti svojeg kolumnista Jamala Khashoggija, ubijenog u saudijskoj ambasadi u Turskoj, za koju je najvjerojatnije kao naručitelj odgovoran saudijski princ Muhamed Bin Salman, saveznik Trumpa kojeg američki predsjednik uporno odbija osuditi ili uvesti sankcije njegovu režimu.

Vlasnik AMI-ja David Pecker blizak je Trumpov prijatelj, a mediji tvrde kako je uz pomoć te veze Pecker dolazio do poslovnih prilika u Saudijskoj Arabiji. Pecker je najmanje jednom bio i na večeri u Bijeloj kući na koju je doveo “gosta s važnim vezama sa saudijskom kraljevskom obitelji”. Enquirer je objavio i specijalno izdanje o saudijskom plemstvu u čast posjeta Bin Salmana, koje je poslano saudijskoj ambasadi prije prinčeva dolaska.

Otvorena ucjena

Udar na Bezosa počeo je objavom poruka koje je slao Sanchez. Nakon što je Bezos angažirao privatnu tvrtku da istraži povezanost AMI-ja s Trumpom i Saudijcima, uslijedio je pokušaj ucjene.

Bezos je u četvrtak objavio e-mailove koje su njemu ili njegovim odvjetnicima slali glavni urednik Enquirera i pravni savjetnik AMI-ja, u kojima se detaljno opisuju golišave fotografije Bezosa i Sanchez koje Enquirer navodno posjeduje. Ako Bezos javno izjavi kako Enquirer nije ni pod kakvim političkim utjecajem, fotografije neće biti objavljene, stoji u mailovima.

Nakon što je Bezos objavio prijetnje i ucjene na svojem blogu, AMI se ponovno našao pod paskom medija, a Saudijska Arabija i Trumpova administracija požurili su se ograditi od tabloida.

- Koliko ja znam, Saudijska Arabija nema veze s tim slučajem - izjavio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir CNN-u u petak. Zanijekao je da njegova država ima ikakvu vezu s AMI-jem, iako se ta tvrtka već našla na meti nekoliko istraga o povezanosti sa Saudijskom Arabijom.

Zamjenik Trumpovog glasnogovornika Hogan Gidley u petak je izjavio kako “nije siguran” je li predsjednik upoznat s najnovijim događajima, ali i rekao kako se “Bijela kuća neće uplitati u nešto što se tiče Jeffa Bezosa i tabloida”.

S druge strane, Trump je u svojim tvitovima oduševljeno stao na stranu Enquirera nakon što je tabloid objavio Bezosove privatne poruke.

- Baš mi je žao što sam čuo vijest da je Jeffa Bozoa srušio suparnik čije je izvještavanje, koliko razumijem, mnogo točnije nego ono u njegovim lobističkim novinama, Amazon Washington Postu - napisao je.

Bezosova objava ucjene potaknula je i druge novinare da progovore o prijetnjama koje su dobili od Enquirera. Istraživački novinar New Yorkera, Ronan Farrow, otkrio je kako mu je AMI prijetio da će ga “uništiti” ako ne prestane “kopati” po mogućoj vezi Enquirera i Trumpa.

Gubitak imuniteta

Neprofitna organizacija za slobodu govora PEN America pozvala je Kongres da smjesta istraži moguće veze između Trumpa i Peckera. “Ako su prijetnje AMI-ja bile koordinirane s predsjednikom, ili izvedene na njegov zahtjev, to bi bila opasna eskalacija predsjednikova rata protiv prvog amandmana”, rekla je čelnica PEN-a Suzanne Nossel.

U međuvremenu, ako FBI dokaže pokušaj ucjene, AMI i njegov vlasnik mogli bi dvostruko odgovarati - imunitet koji su dobili u slučaju zataškavanja priče o Playboyevoj zečici vrijedi samo ako nakon dobivanja imuniteta ne počine drugo kazneno djelo, što bi ucjena svakako bila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:50