Prekid aktivnosti

Najmanje 42 japanske kompanije zbog koronavirusa započele stečajni postupak

Japanska vlada ne namjerava nadoknaditi gubitke svim tvrtkama i poduzećima koja su prestala s radom
Tokio
 Artem Vorobiev / Alamy / Alamy / Profimedia

Najmanje 42 poduzeća u Japanu započela su stečajni postupak u veljači ove godine navodeći kao razlog prekida aktivnosti štetu od širenja novoga koronavirusa, izvijestila je u srijedu japanska javna televizija.

Od tih tvrtki 70 posto je iz sektora turizma i ugostiteljstva. Japanska vlada ne namjerava nadoknaditi gubitke svim tvrtkama i poduzećima koja su prestala s radom u izvanrednim uvjetima zbog širenja novog koronavirusa. To je u srijedu na tiskovnoj konferenciji u Tokiju najavio tajnik vladina kabineta Yoshihide Suga.

On je rekao da će vladina pomoć biti usmjerena tvrtkama čiji su prihodi naglo pali. Dan ranije vlada je objasnila da će pomoći tvrtkama oslobađanjem od poreza, ako su im mjesečni prihodi najmanje prepolovljeni zbog problema povezanih sa širenjem novog koronavirusa.

Guverneri 47 japanskih regija, nezadovoljni takvom politikom u srijedu su zatražili od vlade da nadoknadi štetu svim tvrtkama koje su prestale s radom u skladu s uvedenim izvanrednim stanjem.

Japanske vlasti uvele su izvanredno stanje u sedam regija, uključujući Tokio i Osaku. U njima ukupno živi oko 55 milijuna ljudi. Stanovnici su zamoljeni da ne napuštaju svoje domove bez posebne potrebe. Nije uvedena tvrda karantena, a vlasti traže od ljudi da ostanu kod kuće što je više moguće.

U Japanu je trenutno više od 5,1 tisuća potvrđenih slučajeva zaraze, od čega su oko 700 putnici i posada kruzera Diamond Princess. Najviše slučajeva - 1,1 tisuća, je među stanovnicima Tokija. Ukupno je u Japanu evidentirano 109 smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:34