MAĐARI OSTALI SAMI

Najjači udar na rusku ekonomiju: Njemačka će podržati embargo na uvoz ruske nafte!

Rusija je prošle godine temeljem izvoza nafte ostvarila oko 110 milijardi američkih dolara prihoda, što je gotovo četvrtina ukupnog ruskog robnog izvoza

Robert Habeck

 Afp

Dok je danas ključna energetska vijest u Europi bila Gazpromova odluka da prekine isporuke plina Poljskoj i Bugarskoj, pomalo u zapećku javnog interesa prošla je jednako važna, ako ne i važnija vijest o tome kako bi Njemačka već kroz nekoliko dana mogla biti potpuno neovisna od ruske nafte.

Upravo to je izjavio njemački ministar gospodarstva Robert Habeck, uz napomenu kako je važan faktor u postizanju tog cilja bila podrška Poljske. Ta izjava u stručnim krugovima protumačena je kao signal da će Njemačka podržati embargo na uvoz ruske nafte u Europsku uniju, a koji već dugo vremena predlažu Poljska i baltičke zemlje.

Četvrtina izvoza

Europski mediji već su u više navrata izvještavali kako diplomati rade na prijedlogu naftnih sankcija Rusiji, tražeći model koji bi Moskvi nanio najveću razinu ekonomske boli, uz što manje štete za europsku ekonomiju. Takava embargo, u bilo kojoj formi, bio bi iznimno jak udarac za rusku ekonomiju.

Rusija je prošle godine temeljem izvoza nafte ostvarila oko 110 milijardi američkih dolara prihoda, što je gotovo četvrtina ukupnog ruskog robnog izvoza. Lavovski dio te nafte prodaje se na europskom tržištu, pa iako su ruske vlasti već u nekoliko navrata najavljivale kako namjeravaju tražiti alternativna tržišta, stručnjaci procjenjuju kako je to iznimno težak proces, pogotovo u trenutku kad je Rusija suočena i s nizom sankcija koje otežavaju njezine logističke procese, pogotovo u segmentu brodskog prijevoza.

Nitko neće kupiti

Iako EU još nije nametnula sankcije, već i sama mogućnost da se to dogodi znatno je smanjila interes velikih trgovačkih kuća da kupuju rusku naftu, pa se od izbijanja rata u Ukrajini ruska nafta prodaje uz znatan popust. Situaciju je dodatno otežala nedavna odluka Rosnjefta, najveće ruske naftne kompanije, da za plaćanje isporučene nafte - poput Gazproma - prima isključivo rublje.

Na nedavni Rosnjeftov tender za kupnju 7 milijuna barela nafte u svibnju i lipnju nije se javila ni jedna europska tvrtka, dok je nekoliko pristiglih ponuda azijskih kompanija Rosnjeft odbacio zbog preniske ponuđene cijene. Čini se da je to novo normalno za rusku naftnu industriju, a to zasigurno izaziva nervozu u Moskvi.

Nervoze vjerojatno ne nedostaje ni u Budimpešti, jer prestankom njemačkog protivljenja sankcijama Mađarska ostaje usamljena u takvom stavu. A prekidom dotoka ruske nafte kroz ruski naftovod Družba, dvije rafinerije mađarske naftne kompanije MOL postaju životno ovisne o dobavi nafte putem sustava hrvatske kompanije Janaf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:11