Krizna godina

Najizazovnije tromjesečje irskog avioprijevoznika: Zabilježili gubitak od 185 mil. eura

Prihod je pao za 95 posto, na 125 milijuna eura u tromjesečju koje je završilo 30. lipnja
Ryanairov avion u Zračnoj luci Zadar
 Jure Mišković / Hanza Media

Niskobudžetni irski prijevoznik Ryanair u ponedjeljak je izvijestio o prvom gubitku tijekom prvog tromjesečja fiskalne godine, kojega zbog posljedica pandemije koronavirusa smatra "najizazovnijim u 35-godišnjoj povijesti kompanije".

Neto gubitak iznosio je 185 milijuna eura u razdoblju od travnja do lipnja, u usporedbi s neto dobiti od 243 milijuna eura u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihod je pao za 95 posto, na 125 milijuna eura u tromjesečju koje je završilo 30. lipnja. Mjere uštede na troškovima nisu mogle nadoknaditi gubitak prihoda. Prije godinu dana prihodi su iznosili 2,31 milijardi eura.

Tvrtka je priopćila da je zbog zabrana putovanja uvedenih širom Europe zbog pandemije, od sredine ožujka do kraja lipnja bila prizemljena gotovo kompletna njezina flota. Ryanair je prevezao 500 tisuća putnika, u odnosu na 41,5 milijuna u istom prošlogodišnjem razdoblju. Od 1. srpnja nastavio je letove na većem broju svojih ruta te očekuje da će potražnja idućih mjeseci polako rasti. Nada se da će u rujnu dostići 70 posto uobičajenog prometa.

Irski avioprijevoznik očekuje "vrlo izazovnu godinu", a trenutno ga najviše plaši mogući drugi val širenja zaraze Covidom 19 širom Europe u kasnu jesen, kada počinje godišnja sezona gripe.

Dionica Ryanaira u petak pri zatvaranju financijskih burza koštala je 10,91 euro, što je 25 posto manje nego početkom godine. Iako je dionica njegovog konkurenta Wizza u tom razdoblju pala za blažih 11 posto, Ryanairova je još uvijek manje u gubitku od većine drugih europskih avioprijevoznika, poput britanskog easyJeta čija je dionica potonula 59 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 18:32