Neočekivani rezultati

Najistočnija hrvatska županija druga je prema rastu broja zaposlenih

Razlog povećanju zaposlenosti je, tumače stručnjaci, pojačano korištenje EU novca u 2018. za niz projekata
Ranice Borova
 Vlado Kos / CROPIX

Osim što prednjači u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, Vukovarsko-srijemska županija, prema podacima Državnog zavoda za statistiku našla se i među pet županija s najvećim rastom zaposlenosti. Prema novoj metodologiji DZS-a koja obuhvaća dodatne kategorije, ova najistočnija županija s petog mjesta skočila je na drugo, odmah iza Zadarske i ispred Međimurske, Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije.

Razlog povećanju zaposlenosti je, tumače stručnjaci, pojačano korištenje EU novca u 2018. za niz projekata, od energetskih obnova do aglomeracija i navodnjavanja, a to je utjecalo i na rast broja zaposlenih koji rade na tim projektima. Uz to, županije provode mjere protiv iseljavanja, za zadržavanje stanovnika i privlačenje novih te su razvile niz programa za poticanje poduzetništva, a ujedno i povećale iznose potpore, piše Glas Slavonije.

Vukovarsko-srijemska županija samo je u prošloj godini zabilježila rast zaposlenosti od 7,54 posto u odnosu na 2017., dok je taj rast u posljednjih tri godine dosegao 8,71 posto. U županijskim službama kažu da se, kako bi potaknuli investicije, provode programi kreditnih linija kojima se poduzetnicima subvencioniraju kamate na realizirane kredite, a tu su i poticajne mjere za ulaganja na područje najistočnije županije, regulirane s nekoliko zakona koje pogoduju potencijalnim investitorima. Tako primjerice, poduzetnici koji obavljaju djelatnost na području grada Vukovara oslobođeni su plaćanja poreza na dobit, a uz to grad im refundira se doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje u 50-postotnom iznosu po podnesenom zahtjevu.

Kako bi unaprijedili poslovanje i konkurentnost, te povećali zaposlenost, prošle godine objavili su program za poticanje poduzetništva za koji su osigurali 900.000 kuna. Program je podijeljen u pet grupa: Potpore za razvoj i unaprjeđenje poslovanja, Potpore za razvoj i primjenu inovacija i novih proizvoda, Potpore za savjetovanje, informiranje i obrazovne aktivnosti, Potpore za organiziranje i sudjelovanje na manifestacijama, sajmovima i konferencijama te Potpore za osnivanje i rad klastera. Trenutno je naglasak na 10 poduzetničkih zona sa spremnom infrastrukturom za potencijalne investitore, a odnose se uglavnom na proizvodne i uslužne djelatnosti. Potencijalnim investitorima nude i oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa i dijela komunalne naknade, sufinanciraju administrativne troškove otvaranja poduzeća i kamate na kredite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 17:20