Zračni promet

'Najgora godina u povijesti zrakoplovne industrije' Kompanije zabilježile rekordne gubitke

Takve bi mjere trebale vladama dati sigurnost da mogu otvoriti granice bez karantenskih mjera
Avion Ryanaira
 Profimedia, Alamy

Kriza uzrokovana koronavirusom zrakoplovnim će kompanijama uzrokovati rekordni godišnji gubitak od 84 milijarde dolara te će se 2020. pamtiti kao "najgora godina u povijesti zrakoplovne industrije", objavila je Međunarodna udruga za zračni promet (IATA).

I dok se oporavak zrakoplovnih putovanja ubrzava u Aziji te ponovo postupno uspostavlja u Europi i Sjevernoj Americi, aviokompanije broje troškove višetjednog izgubljenog poslovanja, povećanu gomilu duga i smanjene izglede buduće potražnje.

"Financijski ćemo 2020. pamtiti kao najgoru godinu u povijesti zrakoplovne industrije", kazao je glavni direktor IATA-e Alexandre de Juniac.

Ipak, u IATA-i očekuju se da će iduće godine zračni putnički promet porasti za 55 posto, s depresivne ovogodišnje razine, no to će i dalje biti 29 posto ispod razine iz 2019. godine.

Ta udruga u svojoj ažuriranoj procjeni prognozira da će zrakoplovni sektor i u 2021. godini bilježiti gubitak i to od najmanje 15,8 milijardi američkih dolara. Tako će ukupni gubitci zbog koronakrize doseći blizu 100 milijardi dolara gubitaka.

Naime, čak i na tržištima na kojima je zaraznost Covidom-19 naglo pala, zrakoplovne tvrtke i dalje su suočene s nizom ograničenja putovanja i oprezom potrošača.

Britanske vlasti tako su uvele karantenu u trajanju od 14 dana za putnike koji slijeću u tu zemlju, što je izazvalo ljute reakcije turističke industrije i prijetnje sudskim postupcima pa se razmatra ublažavanje takvog režima u korist uspostave "zračnih koridora" do dogovorenih odredišta.

IATA apelira na vlade da se suzdrže od karantenskih mjera koje odvraćaju većinu putnika od putovanja, ustvrdivši da su sigurnosne mjere u avionu, uključujući i obavezne maske, adekvatne.

"Takve bi mjere trebale vladama dati sigurnost da mogu otvoriti granice bez karantenskih mjera", rekao je De Juniac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 19:22