Bestseller Tower

Najbogatiji čovjek odlučio u malom gradiću sagraditi najveći neboder u zapadnoj Europi

Budući da u gradu nema gotovo nikakvog sadržaja, zgrada će biti viđena sa 60 kilometara udaljenosti
Bestseller Tower render
 YouTube Screenshot

Modna kompanija Bestseller, poznata po brendovima Vero Modo i Jack and Jones, u malom će danskom gradu Brande izgraditi najviši neboder u Danskoj, ali i u cijeloj zapadnoj Europi.

Tvrtka je osnovana upravo u tom gradiću koji je dom 7.000 Danaca, a Anders Holch Povlsen, vlasnik Bestsellera, najbogatiji je čovjek u državi. Ideja koja stoji iza te 320 metara visoke zgrade je, kako je objasnio, “odužiti se gradu”, piše The Guardian.

- Teško je pronaći ikoga tko je protiv Bestseller Towera, svi misle da je izvrsna ideja - kazao je lokalni novinar Morten Dickmann.

Ipak, iz većih gradova poput Kopenhagena stigli su drukčiji stavovi. Njihovi su, pak, novinari Bestseller Tower usporedili sa Sauronovom kulom iz Gospodara prstenova te su se čak i ponudili financirati postavljanje velike interaktivne instalacije koja izgleda poput Sauronovog oka. Uz to, lokalni mediji navodno odbijaju objaviti kritike nebodera.

- Ljudi u Brandeu boje se kritizirati Bestseller. Ta je zgrada postala poput lokalne religije - rekla je Trine Kammer, arhitektica iz Aarhusa, koja smatra da će toranj uništiti osjećaj veličine i spokoja koji krajolik Brandea pruža.

Naime, budući da nema gotovo nikakvog sadržaja, neboder će biti viđen s čak 60 kilometara udaljenosti. Vidjet će ga i posjetitelji Legolanda udaljenog 30 kilometara, kao i posjetitelji Jellinga, nekadašnje prijestolnice vikinškog kralja Haralda Bluetootha.

YouTube Screenshot
Bestseller Tower render

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:47