Šeici mlijeka

Najbogatija zemlja svijeta usred pustinje izgradila farmu za 14.000 Holstein krava

Nakon što su im Saudijci odbili prodati mlijeko, Katar je odlučio proizvesti svoje
Ilustracija: pustinja i goveda u krugu
 Steve Crisp / REUTERS, Profimedia, Alamy

Budući da su, zbog izolacije arapskih zemalja, bili prisiljeni okrenuti se vlastitoj proizvodnji mliječnih proizvoda, Katar je avionom i brodom prenio tisuće krava, piše The Economist.

Naime, prije godinu dana Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein odlučili su "kazniti" Katar zbog navodne podrške islamističkim grupacijama (a zapravo zbog bliskosti Iranu i Al Jazeerinih kritika zaljevskih monarhija) te je tako najbogatija zemlja svijeta ostala bez važnih proizvoda koje su uvozili iz ili preko tih država, poput mlijeka.

Ipak, Katar se vrlo brzo snašao. Prvo su se obratili Turskoj i Iranu u potrazi za pomoći, no uvidjeli su da je to kratkotrajno rješenje. Tako su odlučili usred pustinje izgraditi farmu pod imenom Baladna (“naša zemlja” na arapskom) sa stajama i ventilatorima koji hlade krave, a vodi ju ni manje ni više nego Irac.

A kako su došli do krava? Vrlo jednostavno – za početak su avionom prenijeli 3.400 Holstein krava. Još tisuće ih je stiglo brodom, a unutar nekoliko mjeseci katarska farma će imati 14.000 krava i tako će ta pustinjska zemlja postati neovisna po pitanju proizvodnje mliječnih proizvoda.

Litra Baladna mlijeka stoji nešto manje od osam rijala (oko 14 kuna) koliko su nekoć plaćali za saudijsko mlijeko, a osim mlijeka, katarska farma prodaje i sir, jogurt i fermentirano piće laban. No, država je našla i dodatno sredstvo zarade na farmi. Budući da se radi o atrakciji za 2,6 milijuna katarskih građana, izgrađeni su i restoran i park uz farmu gdje posjetitelji troše svoje novce. Osim toga, u planu je i Baladnino listanje na burzi, do čega bi trebalo doći krajem ove godine, a procjenjuje se da će postići vrijednost od 2 milijarde rijala (oko 3,5 milijarde kuna).

Ipak, Saudijce ovaj katarski uspjeh nije obeshrabrio. Oni su odlučni u svojoj namjeri da izoliraju susjeda, a neki to žele učiniti i doslovno. Naime, saudijske su novine objavile plan o iskopavanju 200 metara širokog kanala na granici s Katarom kako bi tu zemlju učinili otokom, a kako bi još više iživcirali susjeda, Saudijci planiraju i pretvaranje dijela granice u odlagalište nuklearnog otpada. Cijena toga bila bi 750 milijuna dolara, što je prava sitnica za svađu sa susjedom.

Iako sama ideja zvuči prilično nategnuto, tako je zvučao i let tisuća krava avionom do arapske pustinje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:13