Dinastija Walton

Najbogatija obitelj svijeta 'teža' za 11,6 milijardi dolara nakon rasta dionica Walmarta

Nakon Walmartove objave poslovnih rezultata, bogatstvo njihovih osnivača naraslo je na 163,2 mlrd.$
Walton dinastija - Jim, Alice i Rob Walton
 Rick Wilking / REUTERS

Nakon Walmartove objave o najboljim rezultatima prodaje u posljednjih deset godina i posljedičnom rastu vrijednosti dionica kompanije za deset posto, bogatstvo njihovih osnivača, obitelji Walton, poraslo je za 11,6 milijardi dolara, piše CNBC. Tako je obitelj Walton, inače najbogatija obitelj svijeta, postala “teška” 163,2 milijarde dolara.

Kada je Sam Walton otvarao prvu Walmartovu trgovinu 1962., mislio je da će voditi samo malu lokalnu trgovinu, ali je vrlo brzo promijenio svoju prvotnu ideju. Veće ambicije su ga u nekoliko desetljeća "dovele" do kompanije koja ima više od 12.000 trgovina i koja je danas najveća svjetska kompanija po prihodima. Da pojasnimo, Walmart, prema Fortuneovoj listi najvećih svjetskih kompanija, bilježi prihode od 500,3 milijarde dolara. Slijede ga Exxon Mobil koji ima čak i više nego upola manje prihode (244,4 milijarde dolara) pa Berkshire Hathaway s 242,1 milijarde dolara, Apple s 229, 2 milijardi dolara prihoda i, konačno, UnitedHealth Group koji bilježi prihode od 201,2 milijardu dolara.

Upravo zbog toga se dinastija Walton, koja posjeduje oko 50 posto udjela kompanije, nalazi na samom vrhu Bloombergove ljestvice najbogatijih obitelji svijeta, s bogatstvom koje premašuje i ono Jeffa Bezosa (151 milijarda dolara). Forbes prognozira da će Waltoni biti prva obitelj u povijesti vrijedna 200 milijardi dolara. Osim toga, svaki nasljednik Sama Walton se nalazi i na listi 20 najbogatijih ljudi na svijetu. Primjerice, Jim Walton težak je 46,4 milijarde dolara i 11. je najbogatija osoba svijeta, a njegov brat Rob samo je četiri mjesta niže s prihodima od 46,2 milijarde dolara. Njihova sestra Alice, iako ima niže prihode od njih (46 milijarde dolara), ove je godine uzela titulu najbogatije žene svijeta od L'Oréalove nasljednice Françoise Bettencourt Meyers (42,2 milijarde dolara).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2023 07:52