SIGURNOST OPSKRBE

Nadogradnja Rafinerije nafte Rijeka - završeno više od 70 posto projekta: sve bi trebalo biti gotovo dosta brzo

Dok traju radovi, Ina se pobrinula za ugovaranje opskrbe tržišta derivatima morskim putem

Rafinerija nafte Rijeka

 Ina/

"Radovi na projektu nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka teku prema planu, završeno je više od 70 posto projekta koji obuhvaća projektiranje, nabavu i izgradnju postrojenja, a dio radova zbog kojih je privremeno obustavljen rad rafinerije trebao bi biti završen u najavljenom roku, do početka travnja, doznaje se iz Ine."

U projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka Ina ulaže više od četiri milijarde kuna, a uz izgradnju novih postrojenja, od kojih je najvažnije postrojenje za obradu teških ostataka, bit će rekonstruirana i postojeća postrojenja.

Iz Ine su na upit Hine odgovorili da je u siječnju, ugradnjom nove Stripper Product kolone, obavljen važan dio radova nadogradnje ključne opreme na postrojenju hidrokrekinga.

"Ugradnja Stripper Product kolone izvršena je u skladu s planom, na siguran način, unutar jednog radnog dana i bez utjecaja na ostale aktivnosti projekta nadogradnje rafinerije", rekli su u Ini.

Time su, kažu, ostvarene mogućnosti za nastavak radova kao što su ugradnja spojnih cjevovoda, elektro-instrumentacijski radovi te ostali radovi potrebni za dostizanje mehaničke gotovosti hidrokreking postrojenja, koji se očekuju u predstojećem razdoblju.

Iz Ine navode da je dosad je na lokaciji riječke rafinerije bilo prisutno gotovo tisuću radnika te da se dominacija radnika građevinske struke mijenja u korist strojarske i elektroinstrumentacijske struke.

Većinu angažiranih tvrtaka podizvođača radova čine hrvatske tvrtke.

Rad riječke rafinerije obustavljen je u studenom, a dok traju radovi, prerada nije moguća pa će privremeni zastoj proizvodnje trajati do travnja.

Na upit o opskrbi tržišta, iz Ine naglašavaju da su sve aktivnosti vezane uz opskrbu tržišta isplanirane pomno unaprijed te da se Ina pobrinula se za ugovaranje opskrbe tržišta derivatima morskim putem.

Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka se nastavlja sukladno ugovoru s glavnim izvođačem u kojem su regulirane sve garancije o nastavku provedbe projekta, naveli su iz Ine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 00:06