Sporna 'Nikolina'

Načelnik ne vidi problem što su mu obitelj i prijatelji dobili koncesijska odobrenja

"Ne zanimaju me imena, nego zarada", kazao je općinski načelnik Joško Roščić
Ilustracija, plaža
 Duje Klarić / CROPIX

Dok se čeka objava plana upravljanja pomorskim dobrom na području općine Baška Voda za 2019. godinu, u mediju bliskom poduzetniku Kruni Žulju koji s općinskim načelnikom Joškom Roščićem već mjesecima vodi javni verbalni rat objavljeno je kako koncesije za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana na najboljim lokacijama dobivaju osobe bliske Roščiću i vladajućem HDZ-u, među njima i neki općinski vijećnici te načelnikova supruga.

U Registru koncesionara Splitsko-dalmatinske županije navodi se tako kako su, među ostalim, koncesijska odobrenja za ležaljke na plaži "Nikolina" imali i predsjednik Općinskog vijeća Ante Lončar i HDZ-ov vijećnik Vicenco Cvitanović kao i Mirjana Roščić.

Koncesijska odobrenja inače dodjeljuje Vijeće za davanje koncesijskih odobrenja sastavljeno od pet članova, po jednog iz Lučke kapetanije i Županije splitsko-dalmatinske te troje iz Općine, piše Slobodna Dalmacija.

Za prošlu je godinu to tijelo koncesijska odobrenja dalo za čak 188 lokacija na području općine Baška Voda, u Baškoj Vodi, Krvavici, Bratušu i Promajni.

Vijeće je odobrilo korištenje pomorskog dobra za brodicu na motorni pogon, aqua park, ambulantnu prodaju sladoleda, za skutere, sandoline, daske za jedrenje, pedaline), kioske, montažne objekte, terase objekata, štandove, jumping, štand za masažu te za sredstvo za vuču s opremom. Općina je lani na ovaj način zaradila 4,6 milijuna kuna.

- Mogu potvrditi da su sva imena i prezimena, kao i imena obrta s područja općine Baška Voda koja su dobila koncesijska odobrenja javno objavljena u prostoriji Općine, tu nema nikakvih tajni. Tko god je od mještana zatražio koncesijsko odobrenje, dobio ga je, a u zadnjih 10 godina imali smo tri žalbe. Neka mi se javi onaj tko je ispunjavao sve uvjete, a da nije dobio odobrenje za ležaljke ili bilo koju djelatnost na nekoj od 188 lokacija - kaže za "Kroniku" Roščić.

Dodaje da se dodjela odobrenja uvijek radi po zakonu.

- Iskreno, nisam ni bio nazočan na sastanku kada je peteročlano Vijeće dodjeljivalo odobrenja. Nama je jedino bitno da od naknada godišnje zaradimo više novca nego zajedno cijeli Brač, Hvar i Vis - veli Roščić.

Tvrdi kako ga ne zanimaju imena osoba kojima su dodijeljena odobrenja pa nam nije htio komentirati ni imena vijećnika i svoje rodbine.

- Da je bilo i najmanje nepravilnosti, to bi zaključilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. O provođenju zakona brinu članovi Vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja koji znaju što je sukob interesa tako da sve ove prozivke u kojima se spominje moje ime nemaju veze sa zdravom pameti - zaključuje Roščić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 16:59