Svjetska tržišta

Na Wall Streetu vlada oprez zbog vijesti o nastavku uvođenja carina na kineske proizvode

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni
Njujorška burza na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer ulagači nisu bili skloni riziku uoči vikenda, a nakon vijesti da Washington nastavlja s pripremama za uvođenje carina na kineske proizvode, unatoč ranijem pozivu Pekingu na pregovore.

Dow Jones ojačao je 8 bodova ili 0,03 posto, na 26.154 boda, dok je S&P 500 porastao 0,03 posto, na 2.905 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,05 posto, na 8.010 bodova.

Najviše je jučer porastao S&P indeks financijskog sektora, za 0,7 posto, što se zahvaljuje rastu prinosa na referentne američke državne obveznice na 3 posto jer se očekuje povećanje kamata Feda.

S druge strane, najviše su pale, za 0,5 posto, cijene dionica u komunalnom sektoru, koji je vrlo osjetljiv na kretanje kamata.

Ulagači su bili oprezni jer je iz Bijele kuće poručeno da je predsjednik SAD-a Donald Trump naložio da se nastavi postupak za uvođenje carina na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 200 milijardi dolara.

Prošloga je tjedna istekao rok za javnu raspravu o tom prijedlogu, no činilo se da su tenzije između SAD-a i Kine smanjene kada je ovoga tjedna objavljeno da je Washington predložio, a Peking prihvatio novi krug pregovora o trgovinskom pitanjima.

Analitičari kažu da nije jasno ni kada bi se trebali nastaviti pregovori, ni kada bi Washington mogao uvesti dodatne carine, pa zbog toga ulagači nisu voljni riskirati uoči vikenda.

„Ovoga je tjedna bilo puno vijesti, ljudi su bili prilično aktivni, a došao je petak. Ne želite dodatno riskirati kada ne znate što bi se moglo dogoditi tijekom vikenda”, kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones porastao je 0,9 posto, dok je S&P 500 skočio 1,2, a Nasdaq indeks 1,4 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 posto, na 7.304 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,57 posto, na 12.124 boda, a pariški CAC 0,46 posto, na 5.352 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:44