Svjetska tržišta

Na Wall Streetu novi rekordi, evo koje dionice predvode

 AFP

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje daljnjem rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 83 boda ili 0,30 posto, na 28.331 bod, dok je S&P 500 porastao 1,02 posto, na rekordnih 3.478 bodova, a Nasdaq indeks 1,73 posto, na rekordnih 11.665 bodova.

Novi rekordi na Wall Streetu zahvaljuju se skoku cijena dionica nekoliko velikih tehnoloških kompanija.

Nakon boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata, cijena dionice softverskog proizvođača Salesforce.com skočila je 26 posto.

Cijena Netflixa porasla je, pak, 11,6 posto, pa je svoj dobitak od početka godine povećala na 69 posto.

Dionica Facebooka poskupila je, pak, 8,2 posto, Amazona 3 posto, Alphabeta i Microsofta 2,4, a Applea 1,4 posto.

„Predvodnice na tržištu su dionice velikih tehnoloških kompanija. Ulagači imaju povjerenje da će te kompanije bolje proći od drugih bez obzira kako će se razvijati situacija s koronavirusom”, kaže Joseph Sroka, direktor u tvrtki NovaPoint.

Nakon jučerašnjeg rasta, S&P 500 indeks sada je oko 58 posto viši u odnosu na najnižu ovogodišnju razinu, na koju je zbog koronakrize skliznuo 23. ožujka, dok je Nasdaq u istom razdoblju skočio 75 posto.

„No, ako pomnije pogledate, vidjet ćete da se ovaj uspon temelji na samo pet ili šest dionica. Mislim da je to stvorilo dimnu zavjesu nad onim što se događa ispod površine”, kaže Mark Travis, direktor u tvrtki Intrepid Capital.

Premda je američko gospodarstvo u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i dosegnuli rekordne razine.

To se ponajviše zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama. Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,14 posto, na 6.045 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,98 posto, na 13.190 bodova, a pariški CAC 0,80 posto, na 5.048 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 03:11