Svjetska tržišta

Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa, burze ohrabrio dogovor SAD-a i Meksika

Novi rekord S&P 500 zahvaljuje se rastu cijena dionica u devet od 11 najvažnijih sektora
Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, kao i Nasdaq indeks, što se zahvaljuje popuštanju trgovinskih tenzija nakon što su SAD i Meksiko postigli dogovor o trgovini.

Dow Jones ojačao je 259 bodova ili 1,01 posto, na 26.049 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,77 posto, na 2.896 bodova, a Nasdaq indeks 0,91 posto, na 8.017 bodova.

Novi rekord S&P 500 indeksa, drugi dan zaredom, zahvaljuje se rastu cijena dionica u devet od 11 najvažnijih sektora tog indeksa, pri čemu su najviše porasli rudarski, financijski i industrijski sektor.Snažno je porastao i tehnološki sektor, pa je i Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se dogovoru o trgovini između SAD-a i Meksika, što je smanjilo zabrinutost ulagača u vezi trgovinskih tenzija između Washingtona i njegovih partnera.

Predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je da su nakon dugih pregovora o izmjeni Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) SAD i Meksiko zaključili "jako dobar" trgovinski sporazum.

Taj bilateralni sporazum zamijenit će pakt o slobodnoj trgovini (NAFTA) koji je potpisan prije 24 godine.

"Ovo je veliki dan za trgovinu. Ovo je zaista dobar sporazum za naše dvije zemlje", kazao je Trump.

Pregovori o izmjeni NAFTA-e traju godinu dana, a dvije strane su tijekom vikenda održale maratonski sastanak kako bi postigle sporazum. Kanada, također potpisnica NAFTA sporazuma, nije sudjelovala u ovoj fazi pregovora, no pregovori između SAD-a i Kanade počet će uskoro.

Manje tenzije?

Sukobi između SAD-a i njegovih najvećih trgovinskih partnera pritišću tržišta u većem dijelu ove godine, pa su držali ulagače u neizvjesnosti unatoč stabilnom rastu američkog gospodarstva i odličnim poslovnim rezultatima kompanija.

„Sada se ulagači osjećaju ugodnije”, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki SlateStine Wealth. Objašnjava da trgovinske tenzije traju već dulje vrijeme, a da je rizik od uvođenja ili povećanja carina držao ulagače na oprezu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks skočio je 1,16 posto, na 12.538 bodova, a pariški CAC 0,86 posto, na 5.479 bodova. Na londonskom se tržištu zbog praznika jučer nije radilo.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, zahvaljujući novom rekordnom dosegu S&P 500 indeksa na Wall Streetu nakon što su SAD i Meksiko postigli dogovor o trgovini. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Australiji i Singapuru porasle između 0,2 i 0,6 posto. U Šangaju, pak, stagniraju.

Azijskim ulagačima vratila se sklonost prema riziku zahvaljujući jučerašnjem novom rekordu S&P 500 indeksa na Wall Streetu, drugi dan zaredom.

Dolar slabi

Na valutnim tržištima dolar slabi treći dan zaredom, od kada je u petak predsjednik američkog Feda Jerome Powell kazao da će američka središnja banka nastaviti s povećanjem kamata, ali postupno, ovisno o budućim gospodarskim pokazateljima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 94,84 boda, blizu najniže razine u mjesec dana, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,075 bodova. Pritom je cijena dolara prema japanskom jenu porasla s jučerašnjih 111,05 na 111,25 jena.

No, američka je valuta oslabila prema europskoj, pa je tečaj eura porastao s jučerašnjih 1,1630 na 1,1680 dolara, blizu najviše razine u mjesec dana.

Cijene nafte, pak, posljednjih dana blago rastu. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu ojačala 10-ak centi, na 76,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5 centi, na 68,90 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:52