SVJETSKA TRŽIŠTA

Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa, ulagači se nadaju da je jačanje inflacije privremeno

Prošloga su tjedna podaci pokazali da su potrošačke cijene u SAD-u u svibnju porasle za 5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći rast od 2008. godine i veći nego što se očekivalo
 Andrew Brookes/AFP

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, kao i Nasdaq, dok ulagači čekaju sjednicu čelnika američke središnje banke.

Dow Jones oslabio je 85 bodova ili 0,25 posto, na 34.393 boda, dok je S&P 500 porastao 0,18 posto, na 4.255 bodova, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 14.174 boda.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da će čelnici Feda ostati pri tvrdnjama da je jačanje inflacije privremeno i da će nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku.

U utorak, naime, počinje dvodnevna sjednica Feda, a u srijedu će biti objavljeno priopćenje.

Prošloga su tjedna podaci pokazali da su potrošačke cijene u SAD-u u svibnju porasle za 5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći rast od 2008. godine i veći nego što se očekivalo.

No, analitičari kažu da je to posljedica rasta cijena u nekim segmentima zbog otvaranja gospodarstva, a ne njegove pregrijanosti. Stoga smatraju da bi rast inflacije doista mogao biti privremen, kao što to tvrdi Fed.

Ipak, neki analitičari smatraju da bi Fed mogao otvoriti raspravu o smanjenju iznosa programa za kupnju obveznica, što bi bio prvi korak prema postupnom zaoštravanju monetarne politike.

„Ima doista dobrih argumenata na obje strane rasprave o inflaciji, no smatram da ne bi bila dobra ideja nešto mijenjati sada, kada se čini da bi rast inflacije mogao biti privremen”, kaže Mark Stoeckle, izvršni direktor u tvrtki Adams Funds.

Dodaje da bi svaka naznaka promjene u Fedovoj poticajnoj monetarnoj politici mogla uznemiriti tržište dionica.

Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je 13,1 posto, dok je Dow Jones osvojio 12,7, a Nasdaq indeks 9,2 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 posto, na 7.146 bodova, a pariški CAC 0,24 posto, na 6.616 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,13 posto, na 15.673 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2022 21:00