CRNA RUPA SUSTAVA

Na tržištu je džungla, ima li rješenja za platformski rad? Saznajemo o čemu se pregovara iza zatvorenih vrata

Ministarstvu rada trenutno nije poznat čak niti broj tih tvrtki agregatora u Hrvatskoj

Dostavljači Wolta prosvjedovali su ispred sjedišta tvrtke zbog neslaganja s njenom politikom i potraćivanja za povecanjem naknada dostave od 30 posto

 Goran Mehkek/Cropix

Nakon prosvjeda dostavljača Wolta nezadovoljnih uvjetima i zaradom, kojima su se u manjoj mjeri priključili i dostavljači s drugih digitalnih platformi, jučer je u nadležnom ministarstvu opet održan sastanak s prosvjednicima, a prije toga, u srijedu, i s predstavnicima Wolta, Ubera, Bolta, Glova i drugih. Kako saznajemo, na tapeti je uglavnom model poslovanja preko posrednika, tzv. agregatora, kao i uvjeti za samozapošljavanje.

Sada je na tržištu džungla. Ministarstvu rada trenutno nije poznat čak niti broj tih tvrtki agregatora u Hrvatskoj, a kamoli radnika koje one zapošljavaju preko ugovora o radu, ili pak samozaposlenih. Rečeno nam je da su zatražili popis posrednika od platformi, a to bi trebalo pomoći i inspektorima da provjere što se zbiva na tržištu rada, posebno vezano za pritužbe dostavljača o učestalom kršenju prava iz ugovora o radu, neregularnim otkazima i slično. Ministarstvo je dobilo pritužbe i da je dio radnika iz trećih zemalja dobio dozvole za rad kao da je u pitanju deficitarno zanimanje, dok dostavljači nisu na takvom popisu.

Tko su poslodavci?

Generalni direktor Wolta za Hrvatsku Marin Šušnjar tvrdi da oni posluju po zakonu, da je nezadovoljnih "partnera dostavljača" manjina, a "partnere tvrtke" (agregatore) nadziru i raskidaju ugovore ako su nekorektni (navodi da je lani 30-40 ugovora raskinuto). Naknade za dostave neće dizati, što je jedan od zahtjeva prosvjednika.

"Dizanje naknade za 30 posto bilo bi neodrživo. Neto primanja dostavljača su viša od minimalne, pa i medijalne plaće. Od partner tvrtki imamo podatak da je to 800-1200 eura, bez bonusa i napojnica, a iznos ovisi o efikasnosti osobe", kaže. Nezadovoljstvo je, prema njegovim riječima, rezultat provođenja Zakona o suzbijanju neprijavljenog rada (stupio je na snagu ove godine), zbog čega dostavljači sada mogu raditi maksimalno 40 sati tjedno, a tako moraju biti i prijavljeni. "Zato su se dostavljačima smanjila primanja. Kad prijeđu dozvoljenu satnicu, privremeno ih se isključuje s aplikacije", kaže Šušnjar.

Do sada su, kako su nam to rekli i neki od dostavljača, bili prijavljeni na daleko manji broj sati, što znači i s malim davanjima za poreze i doprinose, a onda "na crno" radili koliko su mogli izdržati.

image

Prosvjed radnika digitalnih platformi Bolt, Uber,Wolt i Glovo kojim zahtijevaju izmjenu Zakona o radu u segmentu rada na digitalnim platformama

Damjan Tadic/Cropix

Dodatna promjena je da je Wolt odlučio da uopće više ne sklapa nove ugovore sa samozaposlenim dostavljačima (kao obrtnicima ili vlasnicima jdoo-a), nego posluje samo preko agregatora koji od svakoga uzimaju proviziju od pet do 10 posto. Šušnjar kaže da tu praksu neće mijenjati iz operativnih razloga. Kako saznajemo, u tom smjeru ići će i druge digitalne platforme jer, čini se, tako izbjegavaju da ih Porezna uprava propituje oko "lažnog samozapošljavanja". Hoće li tu Ministarstvo financija ponuditi neke ustupke oko uvjeta, ostaje da se vidi.

S druge strane, ni s onima koji rade preko ugovora o radu platforme kažu da nemaju ništa jer sebe ne smatraju njihovim poslodavcima. Platformskim radnicima su, tako ispada, u Hrvatskoj poslodavac isključivo agregatori. Ono što Wolt radi, kaže Šušnjar, jest da prilikom izdavanja opreme traži na uvid ugovor o radu i dokaz o prijavi na mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Inspekcijski nadzor

Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, odnedavno nastoji sindikalno organizirati dostavljače. Smatra, međutim, da paralelno iz ZOR-a treba izbaciti agregatore te da se pregovara s digitalnim platformama, jer one određuju sve uvjete i moraju biti odgovorne za sve obveze prema radnicima koje proizlaze iz radnog odnosa. No, iz Ministarstva kažu da "agregatori na hrvatskom tržištu rada nisu ništa drugo do poslodavci koji se bave određenom djelatnosti, zapošljavaju radnike (dostavljače), i zakonom im se ne može zabraniti gospodarska aktivnost". Dodaju da njihovo "nepoštivanje zakonskih odredbi kojima se uređuju obveze prema radnicima i prema državi može biti, i već je i sada, predmet inspekcijskih nadzora". ZOR kaže da su platforme "solidarno odgovorne", ali se "mogu osloboditi" te odgovornosti dokažu li da agregator uredno izvršava obveze prijave na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, redovno podmiruje trošak plaće i nema porezni dug.

image

Dostavljači Wolta prosvjedovali su ispred sjedišta tvrtke zbog neslaganja s njenom politikom i potraćivanja za povecanjem naknada dostave od 30 posto

Goran Mehkek/Cropix
image

Dostavljači Wolta prosvjedovali su ispred sjedišta tvrtke zbog neslaganja s njenom politikom i potraćivanja za povecanjem naknada dostave od 30 posto

Goran Mehkek/Cropix

Ministarstvo rada: "Zaštit ćemo kroz ZOR radnike dostavljače, a samozaposleni su poduzetnici"

Dok trenutno na tržištu vlada poprilična zbrka i raznolika kršenja prava dostavljača, postavlja se pitanje što je Vlada zapravo htjela postići ubacujući u Zakon o radu (ZOR) cijelo poglavlje o platformskom radu, što bi trebalo stupiti na snagu tek 1. siječnja iduće godine.

Ministarstvo rada to ovih dana na odvojenim sastancima razjašnjava i predstavnicima digitalnih radnih platformi te dostavljačima koji su u veljači i ožujku prosvjedovali, a tvrde kako je cilj regulacije jasno definirati obveze i uspostaviti efikasan nadzor.

U odgovoru na naša pitanja kažu da je i namjera europske direktive o kojoj se pregovara da se osobama koje rade putem digitalnih radnih platformi daju prava koja proizlaze iz radnog odnosa.

ZOR predviđa da te osobe mogu biti zaposlene kod samih platformi ili kod agregatora (posrednika). U Hrvatskoj, usput rečeno, je gotovo 80% radnika zaposleno putem agregatora, pa tvrde da su zato i agregatore definirali kao poslodavce, a ne samo digitalne platforme (što predviđa prijedlog europske direktive u prvoj verziji iz 2021. godine).

Ukratko, iz nadležnog ministarstva kažu da će nove odredbe Zakona o radu omogućiti lakši i učinkovitiji nadzor agregatora s obzirom na to da će oni morati biti registrirani. Također, da će preko novog informacijskog sustava moći utvrditi koje platforme i koji agregatori djeluju na području Republike Hrvatske, koje radnike zapošljavaju i radi li se o radu u punom ili nepunom radnom vremenu, isplaćuju li se uredno naknade i plaće kao i javna davanja. Dodatno, poštivanje prava iz radnog odnosa nadzirat će se i praćenjem stvarnog vremena koje osoba provede obavljajući rad preko platforme.

Na primjedbe dijela dostavljača da im ne odgovara ograničavanje rada na maksimalno 40 sati tjedno (to je puno radno vrijeme prema hrvatskim propisima) te da su oni plaćeni po učinku, iz Ministarstva rada odgovaraju da ZOR "ni na koji način ne priječi samozapošljavanje u platformskom radu kao oblik poslovne aktivnosti i poslovne suradnje", odnosno da su "samozaposlene osobe poduzetnici te su slobodni u bavljenju svojim poslovnim aktivnostima". No, dodaju, ako je netko s poslodavcem sklopio ugovor o radu, na njega se primjenjuju sva prava i obveze koja proizlaze iz radnog odnosa. "Plaća radnika prilikom sklapanja ugovora o radu predmet je konsenzusa između dvije ugovorne strane, ali ona ne smije biti manja od minimalne plaće", odgovaraju.

Inače, sadržaj odredbi ZOR-a o platformskom radu je, naglašavaju, u velikoj mjeri usklađen s prijedlogom EU direktive o poboljšanju radnih uvjeta u radu putem platformi, a dodaju da su u nju u rujnu prošle godine uvršteni i agregatori kao poslodavci (do tada su bile samo digitalne radne platforme). Prvi prijedlog direktive objavljen je još u prosincu 2021. godine, ali rasprava o njemu ustrajno traje i još nema dogovora članica kako na razini EU urediti platformski rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:58