ODLUKE U AMSTERDAMU

Na trećoj skupštini Fortenove niz odluka podržalo 77 posto prisutnih dioničara, sve bez šeika pod sankcijama

Donesenim odlukama stvoreni su uvjeti za refinanciranje duga i za rješavanje raznih financijskih obveza

Zgrada Fortenova Grupe

 Darko Tomas/Cropix

Dioničari Fortenova grupe s pravom glasa na jučerašnjoj su skupštini imatelja depozitarnih udjela Fortenova Group STAK Stichting u Amsterdamu s više od 77 posto prisutnih glasova izglasali niz odluka među kojima su i produljenje mandata članovima Upravnog odbora te moguće nove akvizicije i spajanja ili prodaja imovine do maksimalnog iznosa od 500 milijuna eura u 2023. godini uz prethodnu odluku Upravnog odbora Fortenove.

Stvoreni su i preduvjeti za refinanciranje postojećeg duga Fortenova grupe i rješavanje raznih financijskih obveza, također uz prethodno odobrenje Upravnog odbora, priopćeno je iz Fortenova grupe. Kako su poručili iz Fortenove, riječ je o odlukama koje će na korist kompanije i svih nesankcioniranih dioničara olakšati donošenje odluka na budućim skupštinama, omogućiti daljnju konsolidaciju strukture i poslovanja Fortenova grupe te osigurati pravovremeno donošenje ključnih poslovnih odluka.

Bez kvoruma

Na dvije dosadašnje skupštine dioničara, koje su održane prošle godine, bile su predložene iste odluke, koje tada nisu prošle jer za izglasavanje nije bilo potrebne većine budući da sankcionirani dioničar SBK Art, pod kontrolom ruskog Sberbanka, koji raspolaže sa 42,5 posto glasova, zbog sankcija nije mogao pristupiti glasovanju. I dok je arapski investitor Saif Alketbi, koji tvrdi da je prošle godine od ruskog Sberbanka kupio 43-postotni udio u Fortenovi, poduzeo pravne korake za registraciju vlasništva, koje je pod velikim upitnikom zbog sumnje u autentičnost transakcije, isti scenarij dogodio se i jučer u Amsterdamu.

Nakon devetog kruga sankcija EU prema Rusiji, a zatim i presude Prizivnog suda u Amsterdamu iz prosinca 2022., sankcionirani SBK Art nije mogao pristupiti glasovanju na skupštini Fortenova grupe. Budući da je, sukladno statutu STAK-a, održana skupština bila treća po redu s istim dnevnim redom, za izglasavanje odluka bila je potrebna 75-postotna podrška svih prisutnih dioničara.

Među donesenim odlukama s nešto više od 77 posto glasova svih prisutnih dioničara jest i produljenje mandata članovima Upravnog odbora Fortenova grupe, kao i potvrda novog šestogodišnjeg mandata za Fabrisa Peruška, Pavla Vujnovca, Damira Spudića, Maksima Poletaeva i Vsevoloda Rozanova. Iz Fortenove su poručili da su takvim odlukama osigurali funkcioniranje Upravnog odbora u sljedećem periodu.

image

Fabris Peruško

Fortenova Grupa/

Refinanciranje duga

"Menadžment Fortenova grupe, uz povjerenje vlasnika, ostaje fokusiran na izvrsnost u poslovnoj realizaciji. Kada je riječ o konkretnim projektima, prioritet svakako ima refinanciranje zaduženja i daljnje širenje poslovanja, koje ćemo sada biti u mogućnosti ostvariti bez obzira na sankcioniranog dioničara bez prava glasa, koji više ne može svojom nemogućnošću glasovanja blokirati normalno poslovanje kompanije", rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe, nakon održavanja skupštine imatelja depozitarnih udjela.

Iz Fortenove su poručili da je skupštinu obilježio veći interes dioničara nego na prijašnjim skupštinama, kao i veliko suglasje dioničara oko predloženih odluka, što potvrđuje i činjenica da je od ukupno 594 dioničara samo njih 12, odnosno 2 posto od ukupnog broja dioničara, glasalo protiv nekih od odluka. Tako je prihvaćenim odlukama, između ostalog, olakšano operativno poslovanje kompanije te je produljen mandat članovima Upravnog odbora Fortenova grupe koji je bio pred istekom. Skupština održana u četvrtak dio je plana, koji se neslužbeno spominjao iz izvora bliskih vrhu kompanije, da se u prvoj polovici 2023. godine na legalan i pravno održiv način razriješi situacija u Fortenova grupi. Naime, ako se uspješno reguliraju odnosi među suvlasnicima, Fortenova ne bi trebala imati problema s refinanciranjem financijskih obveza koje dospijevaju u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:30