Strah od slabljenja potražnje

Na svjetskim tržištima cijene nafte zabilježile najveći tjedni gubitak od kraja svibnja

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 5,5 posto, na 62,47 dolara
Ilustracija, naftno polje
 REUTERS

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 5 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak od kraja svibnja, a posljedica je strahovanja da će usporavanje rasta svjetskog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 5,5 posto, na 62,47 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 7 posto, na 55,63 dolara. Posljedica je to strahovanja ulagača da će usporavanje rasta globalnog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za energentima.

Doduše, posljednji makroekonomski pokazatelji iz Kine i SAD-a, dvaju najvećih potrošača sirovina u svijetu, prilično su solidni, no rast tih gospodarstava ipak se usporava. Zbog toga, pak, analitičari i institucije smanjuju procjene o potražnji za naftom.

Tako je prošloga tjedna Međunarodna agencija za energetiku (IEA) signalizirala da će sniziti procjenu rasta potražnje za naftom u ovoj godini na 1,1 milijun barela dnevno, s dosad procijenjenih 1,2 milijuna barela.

Razlog je tome posustajanje svjetskog gospodarskog rasta pod utjecajem američko-kineskog trgovinskog sukoba, kazao je izvršni direktor te agencije Fatih Birol. Kazao je i da bi IEA mogla dodatno sniziti procjenu ako iz globalnog gospodarstva, a posebice Kine, stignu nove naznake slabljenja aktivnosti.

"Raspoloženje na tržištima i dalje prigušuju makroekonomske bojazni, neizvjesnost u pogledu pregovora o trgovini i povećanje ponude iz SAD-a", kaže Warren Patterson, direktor u ING-u.

S druge strane, podršku cijenama pružaju napetosti između Irana i zapadnih zemalja u Perzijskom zaljevu, kao i nedavna odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o produljenju sporazuma o ograničavanju proizvodnje.

Nedavno su, naime, članice OPEC-a i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom odlučile produljiti sporazum o ograničenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno do kraja ožujka iduće godine.

I dok OPEC ograničava proizvodnju, u SAD-u proizvodnja raste, pa se kreće oko najviših razina u povijesti. Na taj način SAD potkopava nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje podržava rast cijena nafte. No, posljednjih mjeseci i američki proizvođači smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja.

Tvrtka Baker Hughes objavila je u petak da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen za njih četiri, na ukupno 779, najnižu razinu od veljače prošle godine.

To pokazuje da neki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade nego proizvodnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:57