Njujorška burza
 Bryan R. Smith / AFP
Loši gospodarski pokazatelji

Na svjetskim burzama zabilježen najveći pad cijena vodećih dioničkih indeksa od ožujka

Industrijska je proizvodnja, pak, potonula rekordnih 11,2 posto, što je posljedica blokade gospodarstva u tom mjesecu zbog strogih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa
Piše: HinaObjavljeno: 17. svibanj 2020. 13:48

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica zabilježile najveći pad od ožujka, što je posljedica loših gospodarskih pokazatelja i rasta napetosti između SAD-a i Kine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 2,6 posto, na 23.685 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,2 posto, na 2.863 boda, a Nasdaq indeks 1,2 posto, na 9.014 bodova. Pad indeksa posljedica je loših gospodarskih pokazatelja. Među ostalim, objavljeno je da je u travnju u SAD-u promet u trgovini na malo potonuo 16,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, najviše od 1992. godine, od kada se vode ti podaci.

Industrijska je proizvodnja, pak, potonula rekordnih 11,2 posto, što je posljedica blokade gospodarstva u tom mjesecu zbog strogih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa. Loša situacija nastavljena je i na početku svibnja, pa je tako broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna porastao za daljnjih gotovo 3 milijuna, što znači da je u posljednjih sedam tjedana taj broj porastao za više od 36 milijuna.

Zbog svega toga, predsjednik američke središnje banke Jerome Powell upozorio je polovicom tjedna da bi oporavak gospodarstva od pandemije mogao potrajati dulje nego što se mislilo. S druge strane, podršku tržištima pružaju vijesti o postupnom otvaranju gospodarstava mnogih država, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, kao i nada ulagača da će Kongres usvojiti i drugi paket poticajnih mjera. U travnju je Kongres donio paket poticaja vrijedan oko 2.200 milijardi dolara, a demokratski zastupnici sada predlažu novi poticajni paket vrijedan 3.000 milijardi.

Iz Bijele kuće poručili su da je predsjednik SAD-a Donald Trump otvoren za još jedan paket poticaja, ali da neće potpisati prijedlog demokratskih zastupnika.  Ulagači se nadaju da će se pronaći kompromisno rješenje, a nadaju se i da će se uskoro poboljšati gospodarski pokazatelji, s obzirom na popuštanje restriktivnih mjera u vezi koronavirusa. No, ponovno rastu napetosti između SAD-a i Kine jer predsjednik Trump svako malo proziva Kinu i prijeti joj zbog izbijanja koronavirusa. Stoga se ulagači plaše ponovnog rasta napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, kao što je bilo lani za njihova trgovinskog rata.

„Američko-kineski trgovinski rat bio je lani glavna tema na tržištu. Nesigurnost na tržištima znatno će porasti ako sukob eskalira i u drugim područjima osim trgovine“, kaže Takeo Kamai, direktor u tvrtki CLSA.

U fokusu ulagača bili su i poslovni rezultati kompanija. Dosad je kvartalna izvješća objavilo oko 450 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu je njih gotovo 67 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo. Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju bile 12,1 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tri tjedna očekivali pad od 15 posto. Početkom godine, prije koronakrize, očekivao se, pak, rast zarada za više od 6 posto.

Nakon što su u ožujku svjetske burze zbog izbijanja koronakrize oštro pale, u travnju su nadoknadile dio gubitaka zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti. U prvoj polovici svibnja, pak, na tržištima vlada nesigurnost. Zbog toga su i na europskim burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,3 posto, na 5.799 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4 posto, na 10.465 bodova, a pariški CAC 6 posto, na 4.277 bodova. Zbog toga je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica potonuo 3,8 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od polovice ožujka. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, na 20.037 bodova.

Linker
19. siječanj 2021 13:04