ATRAKTIVNO ULAGANJE

Na pomolu nova dokapitalizacija IGH: Iz upisa novih dionica bi bili isključeni postojeći dioničari?

Do restruktiranja duga i temeljnog kapitala u ‘IGH‘ dolazi nakon ostvarene dobiti u 2022. od 2,2 milijuna eura

Split,211119
Zgradu u kojoj se nalazi splitski dio Instituta IGH.
Na fotografiji: Institut IGH.

 Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Dugogodišnji gubici ‘Instituta građevinarstva Hrvatske‘ dosegli su iznos od 33 milijuna eura što je duplo više od njegova temeljnog kapitala, navodi se u pozivu Uprave dioničarima ‘IGH‘-a za predstojeću Skupštinu 1.prosinca ove godine.

- Potrebno je, ukoliko je moguće, provesti konsolidaciju Društva restrukturiranjem postojećeg duga, budući da nije bilo naznaka da bi, u sadašnjem položaju i s sadašnjim parametrima, ono bilo atraktivno za izravna vlasnička ulaganja, štoviše, potpuno je jasno kako nije u mogućnosti namiriti trenutne egzistirajuće obveze – napominje se u spomenutome pozivu i predlaže rješenje za nagomilane gubitke kroz pretvaranje dijela duga ‘IGH‘ u nove dionice Društva.

Prema prijedlogu Uprave, naime, sprovela bi se dokapitalizacija ‘IGH‘-a upisom novih dionica iz kojeg bi bili isključeni postojeći dioničari. Nove dionice upisali bi samo najveći vjerovnici ‘IGH‘-a, tvrtke ‘Avenue Mehanizacija‘, u vlasništvu većinskog vlasnika ‘IGH‘-a Sergeja Gljadelkina, i ‘Frotip Development‘ s ukupnim potraživanjem prema Institutu od 8,6 milijuna eura.

- Vjerovnici su pristali na prijedlog Uprave i Nadzornog odbora zamijeniti svoja potraživanja za nove vlasničke uloge, s time da su uvjetovali opisano povećanje temeljnog kapitala prethodnim provođenjem smanjenja temeljnog kapitala, kao i potpunim isključenjem prava prvenstva postojećim dioničarima društva pri upisu novih dionica – navodi se u pozivu na Skupštinu dioničara ‘IGH‘. Uprava je zauzela stajalište da ‘nema drugog valjanog načina da se trajno osigura adekvatnost kapitala Društva, niti je Društvo u ovom trenutku u mogućnosti namiriti ovo istraživanje isplatom‘ te da je ‘isključenje prava prvenstva dioničara pri upisu dionica potrebno i neizbježno‘.

Trenutni temeljni kapital ‘IGH‘-a iznosi 15,4 milijuna eura i podijeljen je na 613.709 dionica, što daje nominalnu vrijednost dionice od 25,22 eura. S druge strane, u četvrtak je trgovanje dionicom Instituta na Zagrebačkoj burzi zaključeno s cijenom od devet eura. Uprava Instituta predlaže da se temeljni kapital smanji za iznos od 9,3 milijuna eura, a nominalna cijena dionice na iznos od deset eura. Nakon toga, prišlo bi se dokapitalizaciji tvrtke kroz pretvaranje potraživanja ‘Avenue Mehanizacije‘ i ‘Frotip Developmenta‘ u dionice ‘IGH‘-a u izračunu koji se temelji na novoj nonimalnoj vrijednosti dionice Instituta od deset eura.

Budući bi ‘ulog‘ ‘Avenue Mehanizacije‘ i ‘Frotip Develepmenta‘ u kapital ‘IGH‘-a bio veći od preostalog iznosa ‘starog‘ temeljnog kapitala od 6,8 milijuna eura, vjerovnici bi, prema prijedlogu Uprave, postali novi većinski vlasnici Instituta s 58,57 posto dionica bez, ističe se u pozivu dioničarima, obveze objavljivanja ponude za preuzimanje preostalih dionica.

U trenutnoj vlasničkoj strukturi ‘IGH‘-a, dva najveća vlasnička udjela glase na skrbničke račune u ‘Agram Banci‘ iza kojih stoji Sergej Gljadelkin, ujedno i član Nadzornog odbora Instituta. On je kao većinski vlasnik ‘isplivao‘ iz predstečajne nagodbe Instituta usvojene 2014. dokapitalizacijom tvrtke s oko 58 milijuna kuna. Sada bi, ako Skupština dioničara usvoji prijedlog Uprave, Gljadelkin po drugi put dokapitalizirao Institut.

Do restruktiranja duga i temeljnog kapitala u ‘IGH‘ dolazi nakon ostvarene dobiti u 2022. od 2,2 milijuna eura. No, i s tom dobiti dugogodišnji gubitak Instituta duplo je veći od kapitala tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2023 07:44