POD KONROLOM

Na policama hrvatskih trgovina sve manje šećera, ministrica umiruje: ‘Imamo ga dovoljno, nema razloga za nestašicu...‘

Šećerana kupcima šećer isporučuje po cijenama u skladu s vladinom mjerom, iako zbog toga gomila gubitke

Ilustrativna fotografija

 Goran Mehkek/Cropix

Šećera u Hrvatskoj ima dovoljno i nema razloga za nestašicu, rečeno je u petak nakon sastanka ministrice poljoprivrede Marije Vučković s upravom županjske šećerane, uz poruku kako vlada želi podržati proizvodnju šećerne repe u Hrvatskoj i jedinu preostalu hrvatsku šećeranu.

"Danas smo razgovarali o dodatnim potporama toj proizvodnji jer opet imamo smanjenje površina, a zahtjev za potporama opravdan je i zbog činjenice da zbog suše imamo značajan pad prinosa šećerne repe. Zato ćemo s proizvođačima razmotriti kako osigurati mogućnost dodatne potpore, osim proizvodno vezanih potpora i potpora male vrijednosti", rekla je ministrica Vučković.

Podsjetila je kako je vlada podržala prijedlog da se prehrambenoj industriji osigura posebna potpora u financiranju troškova energije.

"Započeli smo rad na tom programu i pozdravljam sve dobrodošle prijedloge", rekla je Vučković.

Komentirajući nestašicu šećera na policama pojedinih trgovaca, Vučković je kazala kako po svim dostupnim podacima kojima ministarstvo raspolaže, šećera na domaćem tržištu ima dovoljno i nestašica ne bi trebalo biti.

Nije odgovorila hoće li šećerana u Županji biti u gubicima zbog ograničene cijene šećera u maloprodaji, rekavši kako ministarstvo ne može ulaziti u pojedinačnu bilančnu poziciju tvrtke, ali će pokušati kompenzirati sve eventualne gubitke.

Predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro kazao je kako je šećerana u Županji već četiri godine u problemima koji su se zbog visokih cijena energije sada samo dodatno usložili.

"Šećerana u Županji je među najvećim potrošačima plina u Hrvatskoj. Stoga smo ministrici predložili nekoliko konkretnih mjera kako bismo zadržali proizvodnju šećerne repe u Hrvatskoj na 12.000 hektara, što bi trebalo značiti sigurnost za opstanak županjske šećerane", kazao je Zadro.

Također je rekao kako županjska šećerana kupcima šećer isporučuje po cijenama u skladu s vladinom mjerom, iako zbog toga gomila gubitke.

Vlada je, kako je poznato, unutar jesenskog paketa mjera pomoći građanima i gospodarstvu zbog poskupljenja, ograničila cijene devet prehrambenih proizvoda među kojima su ulje, brašno, šećer, svinjsko, pileće i miješano mljeveno meso, i to za više od 30 posto. Tako bijeli kristalni šećer u dućanima ne smije koštati više od 7,99 kuna po kilogramu.

Po njegovim riječima, županjska šećerana ove je godine planirala preraditi oko 700.000 tona šećerne repe, ali će po svemu sudeći, to biti 20 posto manje što će rezultirati i s 25 posto manjom proizvodnjom šećera nego prošle godine.

"I to je dovoljno šećera za domaće potrebe. Niti ima nestašice šećera, niti će je biti. Jedino je problem godišnje doba u kojem se događa ova kriza jer je potražnja za šećerom u ovo doba godine velika jer se puno koristi u vinarstvu i pripremi zimnice", rekao je Zadro.

Najavio je da će Hrvatska industrija šećera za sljedeću godinu proizvođačima šećerne repe ponuditi otkupnu cijenu od 40 eura odnosno 300 kuna po toni, uz dodatak od tri eura - ovisno o kretanju cijene šećera, što je za 25 kuna više od trenutačne otkupne cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:46