Nakon razbijača valova

‘Na ovu ideju potaknula nas je eksplozija dostava‘

Komercijalizaciju razbijača valova usporila je pandemija. U Brazilu su ga htjeli postaviti ispred plaže Copacabana, kaže Tomislav Pokrajčić
Tomislav Pokrajčić
 Damir Krajac/Cropix

U pogonu tvrtke Jel Tom, koja je široj javnosti postala poznata po višestruko nagrađivanom izumu razbijača valova, ove je godine osmišljeno i proizvedeno pet novih inovativnih proizvoda. Tako je prije nepunih mjesec dana izrađen prototip bicikla na solarno-električni pogon koji ima ugrađen hladnjak. Druga je inovacija šator hladnjak. Riječ je o šatoru koji ima ugrađenu komoru tako da za otprilike pola sata može spustiti temperaturi s 30 Celzijevih stupnjeva na minus pet stupnjeva. Treća je sustav za navodnjavanje, četvrta plastenik s inovativnom konstrukcijom koji, osim za uobičajenu funkciju, služi i za obranu od tuče, kiše i vjetra, a peta je vez za osobe s invaliditetom.

Tomislav Pokrajčić, suvlasnik i direktor tvrtke Jel Tom, koju je osnovao njegov otac, poznati inovator Frano Pokrajčić, kaže da je hladnjak na biciklu prilagođen čuvanju namirnica od kvarenja, ali i za dostavu hrane.

- Ideju za izradu takvog bicikla dobili smo nakon što smo se svi uvjerili koliko je u posljednje vrijeme porasla usluga dostave hrane putem Wolta, Glova i drugih dostavnih servisa. Uspostavili smo kontakt s potencijalnim kupcima, a prezentirali smo ga i nekim kompanijama, primjerice Podravki i Ledu - kaže.

Ciljaju na proizvođače

Zanimanje za šator hladnjak postoji te, ističe, njime ciljaju na proizvođače piva i gaziranih sokova, prodavače na tržnica, ali i na organizatore velikih događaja poput koncerata i sajmova.

Prema njegovim riječima, velike planove imaju i s izumom mobilnog veza osobe s invaliditetom.

- On bi služio kao vez u područjima gdje ne postoji čvrst vez, tako da i osobe s invaliditetom s plovila mogu prijeći na kopno. Na razvoju tog mobilnog veza pomagao nam je profesor Ivan Vlajnić, angažiran kod Mate Rimca - ističe naš sugovornik.

image
Damir Krajac/Cropix

Tvrtka Jel Tom, koja postoji već 31 godinu, ima tri patentirana proizvoda. Osim razbijača valova, proizvodi mobilne box barijere koje služe za zaštitu od poplava te sustav "vodom protiv vode", koji također služi za zaštitu od poplava.

Očitanje temperature

Jel Tom je za razbijač valova osvojio niz nagrada na sajmovima inovacija, među kojima su i zlatna medalja u San Franciscu, zlatna i srebrna medalja na međunarodnom sajmu inovacija u Ženevi, tri zlatne medalje u Zagrebu, jednu u Indiji te zlato na sajmu u Nürnbergu. U 2019. godini osvojio je osam zlatnih medalja i jednu Grand prix nagradu na raznim međunarodnim sajmovima inovacija. Međunarodna organizacija inovatora je Franu Pokrajčića je stavila na drugo mjesto liste 19 najboljih inovatora u svijetu.

- Razbijač valova testiran je u luci Rijeka. Testirao ga je Hrvatski hidrografski institut. Izdržao je vjetar 110 kilometara na sat i valove od tri i pol metra. Posljednji je za njega iskazao interes novi hotel Costabella, koji se postavljanjem našeg razbijača valova želi zaštiti od prljavštine iz mora. Zainteresirani su i Luka Rijeka te gradovi Makarska i Omiš. Sustav je zaštićen u 159 zemlja u svijetu. U planu nam je serijska proizvodnja razbijača valova - pojašnjava Tomislav Pokrajčić.

Ipak, komercijalizaciju razbijača valova usporila je pandemija.

Prihod od 3,5 mil.kuna

- Zainteresiranih je kupaca mnogo, a među njima su i potencijalni kupci iz Indonezije te iz New Orleansa. U Brazilu su htjeli naš razbijač valova postaviti ispred poznate plaže Copacabana. Velik smo uspjeh postigli u Indiji prije godinu i pol, kada je predstavljena naša box barijera za obranu od poplava. Gostovao sam na njihovoj nacionalnoj televiziji. Sa mnom je razgovarao i njihov ministar gospodarstva, a za taj smo izum dobili zlatnu medalju.Poslije smo box barijere prodali u Švedsku, Finsku, Veliku Britaniju... Njima smo branili Hrvatsku Kostajnicu i Požegu od poplave, a naš sustav obrane od poplave bio je postavljen u Karlovcu i u Letovaniću - ističe Tomislav Pokrajčić.

Jel Tom zapošljava 15 radnika i ostvaruje prihod od oko 3,5 milijuna kuna godišnje.

- Iako stalno čujemo da su nužne inovacije i ne možemo reći da naša udruga ne radi dobro, u Hrvatskoj se inovatorima ne posvećuje dovoljno pozornosti. Nama je potrebna konkretna podrška jer je budućnost u inovacijama - zaključuje Tomislav Pokrajčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 13:47