Geotermalna energija

Na najvrednijem geotermalnom polju Lešćan, Ina bi radove mogla početi 2025.

Država je dodijelila koncesije za pet istražnih prostora geotermalnih izvora energije i proglasila početak investicijskog zamaha, koji bi trebao dosegnuti 400 milijuna eura

Ilustrativna fotorafija

Nakon što je država jesenas dodijelila koncesije za pet istražnih prostora geotermalnih izvora energije za proizvodnju električne energije i proglasila početak investicijskog zamaha od 400 milijuna eura u "geoterme", načinjen je i prvi korak koncesionara u smjeru početka istraživanja. Najveći koncesionar, Ina, dostavila je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja elaborate za procjenu utjecaja na okoliš radova na istražnim poljima Međimurje 5 i Lešćan.

Eksploatacijska polja

Potez Ine dobiva na značaju ako se zna da je za polje Lešćan u Koprivničko-križevačkoj županiji iskazan najveći interes na natječaju za dodjelu koncesija istraživanja geotermalnih izvora Agencija za ugljikovodike (AZU) i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Ina je, naime, izlicitirala Lešćan ponudivši 91 milijun eura, što je najveći iznos u natječaju, i instaliranje osam istražnih bušotina (također najveći broj bušotina među pet ponuđenih polja na natječaju) koje će biti smještena na područjima grada Đurđevca te općina Kalinovac i Kloštar Podravski. Prema dokumentaciji koju je Ina dostavila resornome ministarstvu, gradnja bušotine i pripadajuće infrastrukture traje oko 60 dana, a bušenja bi se odvijala na dubini od 4500 metara s mogućim odstupanjima.

Naglašeni interes investitora za Lešćan posljedica je činjenice da se u neposrednom okruženju polja nalaze eksploatacijska polja nafte i plina Kalinovac, Molve i Čepelovac - Hampovica. Na istome prostoru u prošlosti je postojalo još nekoliko naftno-plinskih bušotina koje su nakon eksploatacije sanirane i zatvorene.

Istražno polje Međimurje 5 sadržavat će četiri istražne bušotine na područjima općina Selnica i Sveti Juraj na Bregu. Ina je za tu koncesiju na natječaju ponudila 27 milijuna eura. Kao i u slučaju Lešćana, u okruženju Međimurja 5 nalaze se istraživačko-eksploatacijska polja nafte i plina.

- Ležišne karakteristike karbonatnih stijena prepoznate su iz dostupnih bušotinskih podataka i rezultata testiranja koja su provedena u postojećim bušotinama. Ispitano je nekoliko raspucanih zona iz kojih je interpretirana dobra proizvodnost geotermalne vode - navodi se u dokumentaciji koju je Ina dostavila ministarstvu za polje Međimurje 5. Dubina bušenja na tom polju bit će oko 3300 metara s mogućim odstupanjima do 500 metara.

Još dvije kompanije

Nakon što prouči oba elaborata Ine, ministarstvo će donijeti odluku treba li o istraživanjima na poljima Lešćan i Međimurje 5 provesti postupak procjene utjecaja na okoliš. Ako Ministarstvo odluči da za oba polja to nije potrebno, Ina može zatražiti lokacijsku dozvolu za početak radova.

Prema procjenama, procedura ishođenja lokacijske dozvole za istražnu bušotinu traje između tri i četiri mjeseca, a nabava opreme između devet mjeseci i godine dana. Ako istraživanja pokažu postojanje geotermalnih izvora, investitor mora ponovo provesti postupak procjene utjecaja na okoliš, ovaj put za eksploataciju izvora.

Koncesionari na pet istražnih polja za "geoterme" koje je država dodijelila jesenas su još dvije kompanije, IGeoPen i Viola Energy Generation u sastavu turske kompanije Soyak. Na istražnom polju Pčelić u Virovitičko-podravskoj županiji koje je dobio IGeoPen, bit će izgrađene tri bušotine i investirano 27 milijuna eura. Ista tvrtka dobila je i polje Sječe u Osječko-baranjskoj županiji ponudivši ulaganje u četiri bušotine ukupne vrijednosti 20 milijuna eura. Soyak je dobio koncesiju na istražno polje Kotoriba u Međimurskoj županiji ponudivši 25 milijuna eura i izgradnju dvije bušotine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 15:07