U Las Vegasu

Na najvećem tehnološkom sajmu bit će predstavljena vozila bez vozača i 5G mobiteli

Interijer Byton's M-Byteelektričnog vozila, prezentiran na CES-u 2019. u Las Vegasu
 REUTERS

Najveći tehnološki sajam na svijetu, sutra službeno počinje u Las Vegasu. Consumer Technology Show, kraće CES, u organizaciji Consumer Technology Associationa, svake godine privuče više od 180 tisuća posjetitelja iz 155 zemalja svijeta koji dolaze vidjeti koje to nove proizvode razvijaju najveće svjetske tehnološke tvrtke. Njih gotovo 4500, uglavnom, svi osim Applea.

Iako nikad nisu službeno potvrdili svoje razloge, prema nekim indicijama, nesudjelovanje na CES-u bila je još odluka preminulog šefa Apple, Stevea Jobsa koji je smatrao da se Apple ne bi trebao uspoređivati s drugim kompanijama ni sklapati poslovne suradnje na takvim događajima. No, kako piše CNBC, Appleova će se prisutnost itekako osjetiti. Osim što veliki broj njihovih zaposlenika dolazi vidjeti na čemu rade ostale tvrtke, ove su godine krenuli i s pametnom marketinškom kampanjom. Preko puta konferencijske dvorane u Las Vegasu postavili su ogroman reklamni pano na kojem stoji “Ono što se događa na vašem iPhoneu, ostaje na vašem iPhoneu” (What happens on your iPhone, stays on your iPhone). Otrovna je to strelica usmjerena upravo na njihove rivale koji će na CES-u imati svoje prezentacije, Google i Amazon i poruka posjetiteljima CES-a da Apple ne koristi i ne prodaje osobne podatke svojih korisnika.

Google i Amazon, pak, imaju i zasebnu kavgu. Nakon što je Google na prošlom CES-u uzburkao tehnološki sektor najavom da kreću u ozbiljnije ulaganje u Google Assistenta, odnosno Google Home sustav uspješno su ispunili to obećanje. Google Home je, prema podacima Canalysa, analitičke tvrtke, u prodaji, sada izjednačen s Amazonovom asistenticom Alexom, odnosno kućnom sustavom Amazon Echo. Ove je godine, piše TechRadar, Google zakupio tri puta više prostora nego lani.

Ipak, većina tvrtki u strogoj tajnosti drže proizvode koje će predstaviti na CES-u pa tehnološki mediji nagađaju što bi nas moglo čekati. Slažu se da će ovo definitivno biti godina 5G mreže. Najveći svjetski telekomi AT&T i Verizon lani su već implementirali 5G mrežu za ograničeni broj korisnika. Ove se godine očekuje da će u Las Vegasu svoj debi imati nova Sony Xperia opremljena 5G tehnologijom. Samsung, nadaju se, također bi trebao predstaviti svoj pametni telefon s 5G mogućnostima, Galaxy S10 koji bi uz to trebao imati i čak tri kamere. Novi Samsung Galaxy X tablet trebao bi imati sklopivi ekran, a istu funkcuinalnost ponudit će i proizvođači mobitela Royole i LG. LG je prošle godine predstavio ekran koji je moguće “zarolati” kao poster. Konkurirali su time Samsungu koji je predstavi svoj TV, tzv. Zid, ekran veličine 370 cm.

5G mreža je također odskočna daska za autonomna vozila. Tako bi ove godine američki startup Udelv trebao imati prvu prezentaciju kombija bez vozača. Obećavaju da će flotom autonomnih kombija kupcima dostavljati namirnice na kućne adrese. Uz njih, čak 11 velikih automobilskih proizvođača, uključujući Ford, Nissan, Hyundai i proizvočađa električnih vozila Byton, predstavljat će svoje nove, futurističke modele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:17