ITB BERLIN

Na najvećem svjetskom turističkom sajmu velik interes za Istru: Nadmašene su i brojke iz 2019.

Istra je brojnim gostima iz Njemačke tradicionalno odredište za odmor, a ove sezone će tome doprinijeti i ulazak Hrvatske u Schengen
 HTZ

Na najvećem turističkom sajmu na svijetu - berlinskom ITB-u vlada veliki interes za Istrom. Izvijestila je to Istarska županija čiji su župan Boris Miletić te direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević posjetili sajam. Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača, u sklopu hrvatskog štanda svoju ponudu predstavlja 20 suizlagača, odnosno turističkih zajednica i drugih turističkih subjekata, a iz Istre je prisutno njih šest: Maistra, Valamar, Plava Laguna, Arena Hospitality Group, Maslinica Hotels and resort i Uniline.

Za Istru, pretežito autodestinaciju, njemačko je tržište od izuzetne važnosti, a upravo su Njemački turisti najbrojniji gosti na Poluotoku. Lani ih je tako bilo 1.320.065, a ostvarili su ukupno 10.999.450 noćenja, čime su nadmašene i brojke iz pretpandemijske 2019. godine. Udio ostvarenih noćenja gostiju iz Njemačke u ukupno ostvarenim noćenjima Istre u 2022. godini je iznosio čak 37,2 %. Veliki interes za našu regiju postoji i ove godine.

„Istra je brojnim gostima iz Njemačke već tradicionalno odredište za odmor, a ove sezone će tome dodatno doprinijeti i ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, kao i uvođenje eura. Naši su štandovi na Sajmu jako dobro posjećeni, izlagači iz Istre su se stvarno odlično pripremili kako bi pokazali najbolje što imamo“, rekao je župan Miletić, koji je jutros prisustvovao i na konferenciji za novinare „Hrvatska - bliža nego ikad...Novosti u razvoju turizma do 2026.“, u organizaciji HTZ-a. Također, bila je to prilika i za kraći razgovor župana s direktorom HTZ-a na temu priprema za nadolazeću turističku sezonu, kazao je Miletić.

Sajam ITB Berlin okuplja cijeli svijet putovanja na jednome mjestu, odnosno zemlje, gradove i regije, tour operatore, rezervacijske portale i hotele te ostale pružatelje usluga. Kao vodeći svjetski sajam turističke industrije ITB Berlin je vodeća poslovna platforma globalne turističke ponude, pravo mjesto za susret ponude i potražnje. Ovogodišnji moto sajma je "Upravljanje transformacijom" ("Mastering Transformation").

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 17:24