Vocational Skills Week 2019

Na najvećem europskom događaju o strukovnom obrazovanju HGK predstavio svoj novi program

Cilj je Komore je preuzeti ulogu u strukovnom obrazovanju poput one koju ima austrijska komora
Božo Pavičin
 HGK

U sklopu najznačajnije manifestacije o strukovnom obrazovanju u EU – Vocational Skills Week 2019 koji se održava 14. – 18. listopada u Helsinkiju – u organizaciji Europske komisije, predstavnik Hrvatske gospodarske komore Božo Pavičin u svom je izlaganju o izradi i izvođenju programa predstavio Program za mentore u gospodarstvu. HGK je program razvilo u sklopu Erasmus+ projekta Cap4app, u suradnji s Austrijskom gospodarskom komorom i Sveučilištem u Zadru.

Cilj je Komore je preuzeti ulogu u strukovnom obrazovanju poput one koju ima austrijska komora s kojom je HGK već surađivala na unaprjeđenju ovog tipa obrazovanja u Hrvatskoj. Pavičin je istaknuo da je za uspjeh programa zaslužna dobra suradnja između akademske zajednice i gospodarstva koja je rezultirala izbalansiranim programom, dovoljno kratkim da ne predstavlja preveliko opterećenje gospodarstvenicima, ali s druge strane pruža dovoljno pedagoško-psiholoških znanja i informacija. Po završetku edukacije, ta znanja i informacije mentori mogu kroz svoj rad s učenicima dodatno nadograđivati.

- Uspjeh leži u činjenici da program traje samo tri dana, što omogućuje sudjelovanje zaposlenima. Profesori zadarskog sveučilišta sudjeluju u provedbi i to jamči kvalitetu - istaknuo je Pavičin prilikom prezentacije projekta HGK.

HGK
Božo Pavičin na Vocational Skills Week 2019 konferenciji

Svake godine u sklopu European Vocational Skills Weeka održava se više od 900 nacionalnih događaja u zemljama EU, a sudionika je više od 700 000. Tu pripadaju učenici strukovnih nastavnika, gospodarstvenika i političara, a cilj je poboljšati atraktivnost i sliku strukovnog obrazovanja, naglašavajući izvrsnost i kvalitetu. Također, dodatno promiče mogućnosti koje strukovno obrazovanje pruža za budućnost.

Pavičin je hrvatski predstavnik Europskog centra za razvoj strukovnog osposobljavanja – CEDEFOP, čime je ta istaknuta europska institucija prepoznala HGK kao instituciju koja ima kapacitet preuzeti ključnu ulogu u strukovnom obrazovanju u Hrvatskoj. HGK je u sklopu projekta Capp4app dosad izradila prijedlog programa za mentore u tvrtkama i pripremila njima namijenjen priručnik s informacijama i praktičnim savjetima za kvalitetno podučavanje učenika na radnome mjestu. Uz to, izrađen je i dokument koji objašnjava zadovoljavanje uvjeta za prijam učenika na učenje temeljeno na radu te baza podataka tvrtki i mentora koji sudjeluju u naukovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:38