PROJEKT U OSIJEKU

Na mjestu nekadašnje tvornice OLT gradit će se sportski inkubator i čak 14 stambenih zgrada

Ovaj bi se projekt komotno mogao nazvati i životnim projektom Ivana Anušića

Ministar obrane Ivan Anušić na predstavljanju urbanističko-arhitektonskog rješenja OLT-a Osijek

 Osječko-baranjska županija/

Sportski inkubator u sklopu kojeg bi se nalazio olimpijski bazen te tri velike i niz pojedinačnih manjih dvorana i prostora sportskih sadržaja, vanjsko trodijelno igralište, kružna trim staza sa spravama za fitness na otvorenom, trgovački centar, dječji vrtić i čak 14 stambenih zgrada za 1600 stanovnika, osnovni su sadržaji nove urbane cjeline Osijeka koja bi jednoga dana trebala niknuti na prostoru velikog industrijskog kompleksa bivše Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva (OLT).

Nekadašnji industrijski gigant iz Osijeka, koji je propao i ugašen uslijed hrvatske pretvorbe i privatizacije na HDZ-ov način u budućnosti bi trebao doživjeti revitalizaciju s potpuno drugačijim sadržajima, a ovaj bi se projekt komotno mogao nazvati i životnim projektom Ivana Anušića, potpredsjednika HDZ-a i ministra obrane, koji je još u svom prvom mandatu na dužnosti župana osječko-baranjskog zamislio i najavio rekonstrukciju i revitalizaciju OLT-a.

Sportski inkubator

Prvi put javnost je za taj projekt doznala 2019. godine, no trebale su proći gotovo dvije i pol godine da HDZ-ova Vlada donese odluku o darovanju zemljišta OLT-a Osječko-baranjskoj županiji koja će biti investitor ovog projekta, dok će im Grad Osijek biti partner.

- Drago mi je da napokon možemo govoriti o velikom projektu sportskog inkubatora, kojeg smo najavljivali još prije pet godina – rekao je Anušić u utorak na predstavljanju prvonagrađenog urbanističko-arhitektonskog rješenja za izradu urbanističkog plana uređenja prostora bivšeg OLT-a. Riječ je o rješenju koje su izradili arhitekti Siniša Bodrožić, Filip Šrajer i Ivan Jovanovac sa suradnicima, a koje je ocjenjivački sud Grada Osijeka, koji je raspisao natječaj za izradu ovog rješenja, ocijenio najboljim.

image

Siniša Bodrožić, Ivan Jovanovac i Filip Šrajer, autori urbanističko-arhitektonskog rješenja OLT-a Osijek

Osječko-baranjska županija/

- Ovo je jedinstveni projekt sportskog inkubatora kakav nismo našli nigdje u svijetu. Sadržaj koji će nas ojačati kao zajednicu. Hrvatska ima nevjerojatan broj talenata, ali većini njih je poveznica da su to projekti obitelji ili individualaca, koji postižu sjajne svjetske rezultate po kojima je Hrvatska prepoznatljiva.

No, kod nas nedostaje sustavno stvaranje, usmjeravanje i praćenje mladih ljudi, zbog čega se velik broj djece stihijski bavi sportom ili se uopće ne bavi. Nadam se skorom početku izgradnje ovog velikog projekta – rekao je Anušić na predstavljanju rješenja, dok je Ivan Radić, HDZ-ov gradonačelnik Osijeka naglasio kako je riječ o održivoj, multifunkcionalnoj cjelini.

image

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić na predstavljanju urbanističko-arhitektonskog rješenja OLT-a Osijek

Osječko-baranjska županija/

- Cilj je da Osijek kao grad raste, da ovaj dio grada koji je dugo bio zapušten pretvorimo u urbanu i privlačnu sredinu. Ovo je veliki korak ka ostvarenju našeg cilja – kazao je Radić.

Bez centra za poljoprivredu

Međutim, novinari su primijetili kako, od izvorno prezentirane ideje prije nekoliko godina, nedostaju neki najavljivani sadržaji.

Naime, Anušić je tada, pa tako i 2022. godine kada je Vlada poklonila zemljište Županiji, između ostaloga rekao da se "planira izgradnja znanstveno-istraživačkih centara iz područja poljoprivrede, prehrambene industrije i IT sektora, sportskog inkubatora, u sklopu kojeg je predviđen zatvoreni 50-metarski bazen, stambeno-rezidencijalni dio za znanstvenike, trenere i druge djelatnike koji će ovdje raditi, te sadržaji za alternativnu kulturnu scenu iz filmske, kazališne i drugih grana umjetnosti." Stoga je sada upitan, gdje su nestali ostali sadržaji.

image

Urbanističko-arhitektonsko rješenje OLT Osijek

Grad Osijek/

- Nije nestalo ništa. Uz stambeni dio koji je se pojavio u međuvremenu, jer imamo dovoljno prostora, tu je sportski inkubator koji je zamišljen kao znanstveno-istraživački centar u sportu, a ne da to bude stihijsko bavljenje sportom. Dakle, ne znanstveno-istraživački centar za kemiju, biologiju, prehranu, svemirska istraživanja..., nego istraživanja u sportu, usmjeravanje djece i mladih u sport, njihovo praćenje, savjetovanje, kreiranje sportskog života.

Danas je u sportu jako malo ljudi, Hrvati su najpretilija nacija u Europi, kod djece i mladih se razvijaju kardiovaskularne bolesti, ljudi ranije završavaju svoj radni vijek jer nisu zdravstveno sposobni, a sve zato što se ne bavimo dovoljno sportom. To želimo promijeniti za početak u Osječko-baranjskoj županiji, a onda i u cijeloj Hrvatskoj, pa čak i proširiti na susjedne zemlje.

image

Urbanističko-arhitektonsko rješenje OLT Osijek

Grad Osijek/

Ovo nije površan projekt, već projekt koji treba kroz sport osnažiti našu zajednicu – odgovorio je Anušić, dodavši kako se ne sjeća "da smo najavljivali centar koji će povezivati s poljoprivredom. Ovo je od prvoga dana zamišljeno kao sportski inkubator, a to je u međuvremenu nadograđeno stambenim kompleksom."

Financiranje iz fondova EU

- Govorilo se o suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom zbog njihove uloge u kreiranju zdrave prehrane za mlade sportaše. No, sve je to pod jednom kapom, sportskog inkubatora – kazao je Anušić, dok je Radić istaknuo kako je "Grad Osijek u međuvremenu napravio novu, modernu zgradu za IT sektor koju ćemo uskoro predstaviti javnosti."

image

Urbanističko-arhitektonsko rješenje OLT Osijek

Grad Osijek/

- Nema smisla da isti sadržaj imamo i ovdje. Osnovni cilj ovog koncepta je revitalizacija i očuvanje nekih zgrada koje će nas podsjećati na slavnu i bogatu industrijsku prošlost Osijeka te novi dio za nove potrebne sadržaje – odgovorio je gradonačelnik Osijeka.

Nas je, pak, zanimalo kada se mogu očekivati prvi vidljivi pomaci u realizaciji projekta, koji su rokovi u pitanju, kako će se financirati...

- Ovo je ozbiljan, veliki projekt za koji smo prvo morali riješiti imovinsko-pravne odnose i dobiti od države prostor u vlasništvo. Grad Osijek kao partner projekta završava prostorno-planske izmjene kako bi se mogao raditi ovakav sadržaj. Kada sve to bude gotovo krećemo rušiti ono što moramo i što smijemo, jer dio ne smijemo rušiti budući da je zaštićena industrijska baština. Nakon toga tražimo sredstva s kojima ćemo to financirati.

image

Urbanističko-arhitektonsko rješenje OLT Osijek

Grad Osijek/

Pretprošle godine ovdje je bila europska povjerenica za regionalni razvoj, kojoj sam predstavio i dostavio ovaj projekt. Bila je oduševljena, kazavši da nešto slično nigdje nije vidjela i da EK nikada nije financirala sličan projekt, ali da su ga spremni financirati. Čak i da bi ga se moglo prenijeti u druge zemlje EU. Siguran sam da ćemo dobiti novac iz EU, a veliki dio možemo pokriti i javno-privatnim partnerstvom. Na kraju krajeva, ostaje mogućnost financiranja iz županijskog i gradskog proračuna, odnosno kreditnim linijama – poručio je Anušić.

Dogodine početak izborne kampanje na ledini OLT-a

Inače, iz prostora OLT-a, osječki HDZ i Radić krenuli su u predizbornu kampanju za lokalne izbore 2021. godine, na kojima su i pobijedili, a tri godine kasnije prvoga dana izborne kampanje za parlamentarne izbore i pola sata prije nego što će Anušić predstaviti HDZ-ovu listu za 4. izbornu jedinicu, predstavljeno je ovo urbanističko-arhitektonskog rješenje. Stoga smo Anušića upitali možemo li dogodine očekivati početak HDZ-ove kampanje za nove lokalne izbore na prostoru OLT-a koji će biti očišćen od ruševnih zgrada.

image

Urbanističko-arhitektonsko rješenje OLT Osijek

Grad Osijek/

- Realno, mogli bi dogodine za lokalne izbore biti ovdje na ledini – optimistično je poručio Anušić, dometnuvši nam nešto poslije da "ovo sada nije bilo u funkciji početka kampanje." O rokovima je nešto rekao i Radić.

- Napravili smo preduvjete. Ovim rješenjem dobili smo podlogu za izradu urbanističkog plana uređenja što će trajati šest mjeseci do godinu dana, a nakon toga se ide u izradu tehničke dokumentacije koja uključuje ishođenje građevinske dozvole, ali i arheološke radove... - kazao je Radić. Drugim riječima, puno je još posla i vremena do dolaska prvih bagera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 17:12